Arvid Bjerkes Utbynäs : bilder, minnen och berättelser (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
64
Utgivningsdatum
2016-05-07
Förlag
A-Script förlag
Medarbetare
Engman, Andreas (foto)
Dimensioner
215 x 300 x 5 mm
Vikt
538 g
ISBN
9789187171161
Arvid Bjerkes Utbynäs : bilder, minnen och berättelser (inbunden)

Arvid Bjerkes Utbynäs : bilder, minnen och berättelser

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2016-05-07
242
  • Skickas inom 7-10 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Utbynäs är en del av Utby som är beläget i östra Göteborg. Några år efter sekelskiftet 1900 anlades där villastaden Utbynäs. Initiativtagare var köpmannen Anders Mattsson som efter den tidens ideal skapade en "trädgårdsstad" långt från Göteborgs mer ohälsosamma miljöer. Tillsammans med sin hustru Hulda Mattsson kom de att under många år sätta sin prägel på området. Den unge arkitekten Arvid Bjerke - brorson till Anders Mattsson - var den som ritade de originella villorna som kom att uppföras i Utbynäs under åren 1905-1918. Han och hans familj bodde själva under några år i ett av husen. Tiden kännetecknades av arkitekturstilarna jugend och nationalromantik.

I boken Arvid Bjerkes Utbynäs presenteras området och dessa villor närmare genom arkivmaterial och äldre foton, men framför allt genom nytagna foton och intervjuer. Sex familjer boende i Arvid Bjerkes villor i Utbynäs har intervjuats och berättar om varför de valt att bosätta sig i de gamla husen.

Arvid Bjerke, som var en mycket produktiv arkitekt, ritade dessa villor varvat med ritningar till andra byggnader, företrädesvis skolbyggnader i såväl Göteborg som runt om i landet. Han var även aktiv i skapandet av Lorensbergs villastad i Göteborg. Vid stadens 300-årsjubileum hade Bjerke en betydelsefull roll i uppförandet av byggnaderna inför den stora utställningen 1923. Bland annat ritade han - tillsammans med arkitekten Sigfrid Ericson - Konstmuseet vid Götaplatsen och ett flertal av byggnaderna inom nöjesfältet Liseberg.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Arvid Bjerkes Utbynäs : bilder, minnen och berättelser
  2. +
  3. Väggar av ved. En bok om kubbhusens historia och möjligheter

De som köpt den här boken har ofta också köpt Väggar av ved. En bok om kubbhusens historia oc... (häftad).

Köp båda 2 för 441 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ninni Trossholmen