Metafysik & mening (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
208
Utgivningsdatum
1996-01-01
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Thales
Originalspråk
Engelska
Dimensioner
221 x 150 x 19 mm
Vikt
440 g
SAB
Dcc,Dj
ISBN
9789187172700
Metafysik & mening (inbunden)

Metafysik & mening

essäer

(1 röst)
Inbunden Svenska, 1996-01-01
169
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Michael Dummett är även av sina motståndare vanligen erkänd som den mest betydelsefulla av Englands nu verksamma filosofer. Han är mest känd för sitt försök att underbygga en anti-realistisk hållning med en teori om hur språkliga uttryck får sin mening samt för sina studier av Freges filosofi.

I volymens första uppsats "Metafysiska tvister om realism" visar Dummett hur en motsättning mellan realism och anti-realism löper genom hela filosofin. Anti-realistiska uppfattningar uppträder inom många olika områden: i fråga om den fysiska världen t.ex. i form av fenomenalism, inom matematiken i form av intuitionism, vad gäller medvetande-fenomen i form av behaviorism och inom moralen i form av subjektivism. Dummetts språkfilosofiska program formuleras i uppsatserna "Vad är en meningsteori?" och "Vad har jag för kunskap, när jag kan ett språk" (som hölls som föredrag vid Stockholms universitets 100-års jubileum). Här söker Dummett lägga grunden för en meningsteori som ska lösa de metafysiska problem som diskuterats i den första uppsatsen. Dummetts språkfilosofi har en utgångspunkt i idéer hos Frege och Wittgenstein, men avviker från sina föregångare i flera viktiga hänseenden. Förhållandet mellan Frege och Wittgenstein och Dummetts egen relation till dem behandlas i två av volymens andra uppsatser.

I volymens sista uppsats presenterar Dummett ett försvar för McTaggarts berömda bevis för tidens overklighet. Volymen inleds med ett förord av Dag Prawitz.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Metafysik & mening
  2. +
  3. Språk, tanke och handling

De som köpt den här boken har ofta också köpt Språk, tanke och handling av Donald Davidson (häftad).

Köp båda 2 för 368 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Metafysik & mening