Kambodja berättar : bladen faller långt från stammen (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
Tranans berättarserie
Antal sidor
249
Utgivningsdatum
2013-09-11
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Tranan
Översättare
Anna Mattsson
Medarbetare
Seyha, Kao (förf.) / Chakriya, Phou (förf.) / Synoda, Sokhan (förf.) / Chanpal, Sokh (förf.) / Samnang, Chan (förf.) / Kim Héang, Chiep (förf.) / Runn, Phy (förf.)
Dimensioner
180 x 120 x 17 mm
Vikt
240 g
SAB
Hce.016
ISBN
9789187179341

Kambodja berättar : bladen faller långt från stammen

(3 röster)  |   Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2013-09-11

Slutsåld

I novellantologin Kambodja berättar får vi möta ett land och en litteratur som präglats av en dramatisk nutidshistoria fylld av våld och korruption. Författarna kämpar mot censuren såväl som mot en fond av historielöshet; under Pol Pot-regimen tillintetgjordes inte bara författarna, utan även deras verk. Skrivandets hantverk är av den anledningen emellanåt trevande, stapplande, nyfött men också utforskande och uppfinningsrikt. Landets i praktiken svaga yttrandefrihet avspeglas i förkärleken för allegori och symbolik. Utslagning och fattigdom skildras genom en strykarkatts ögon, och utförsäljningen av naturtillgångar symboliseras av den båt som en fiskarfamilj luras att sälja.

Det här urvalet noveller, översatta till svenska direkt från khmer, är en initierad introduktion till en litteratur som sällan tidigare översatts till svenska.

Om Tranans berättarserie
Bokförlaget Tranan har gett ut mer än 20 titlar i sin berättarserien. Böckerna är novellantologier från länder runtom i världen. Urvalet görs av människor med inblick i ländernas kultur och litteratur och varje utgåva innehåller ett initierat förord. Seriens syfte är att sätta fokus på de olika ländernas litteratur och samtidigt lyfta fram novellkonsten i sig. Antologierna är perfekta introduktioner för alla som vill bredda sina läsupplevelser.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Kambodja berättar : bladen faller långt från stammen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Mycket gripande läsning om de människoöden som...
    Birgitta Kristina Andersson, 26 december 2013

    Mycket gripande läsning om de människoöden som Kambodjas befolkning fått genomlida. Pol Pot regimen var fanatiskt hänsynslösa, som kunde mörda sin egen befolkning och förstöra all bildning och kultur. Det tar lång tid att bygga upp en samhällsstruktur efter detta.

  2. Boken ger en bred inblick i livet för Kambodjaner....
    tomjep, 21 oktober 2013

    Boken ger en bred inblick i livet för Kambodjaner. Texterna spänner över många ämnesområden från tiden före de röda khmererna till dagens Kambodja. Trots alla skillnader i liv är igenkänning en stor faktor.

Visa alla 2 recensioner

Du kanske gillar