Guds pil (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
377
Utgivningsdatum
2015-09-28
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Tranan
Översättare
Hans Berggren
Originaltitel
Arrow of God
Medarbetare
Svensson, Johannes (form)
Dimensioner
183 x 130 x 30 mm
Vikt
502 g
SAB
Hce
ISBN
9789187179648
Guds pil (inbunden)

Guds pil

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2015-09-28
219
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Ezeulu är överstepräst för guden Ulu och sedan lång tid tillbaka en respekterad ledare i de sex byarna i Umuaro i syd västra Nigeria. Men hans tidigare så ohotade position utmanas nu på flera fronter av rivalerna i Umuaro, av fienderna i grannbyn, av de vita kolonisa törerna, och till och med av den egna familjen. Ezeulu är en stolt och envis man som är övertygad om att han är rätt person att leda sitt folk. Han behöver bara visa dem vägen. För visst är han en pil i sin guds båge?

Guds pil utspelar sig i början av 1900-talet. Genom Ezeulus öde berättas en tr agedi av klassiska mått, om en man som av över tygelse står upp för sitt folks traditioner men som möter övermäktigt motstånd. På Chinua Achebes karakteristiska vis skildras människornas och samhällets sönderfall med små, subtila medel. Romanen gavs ut första gången 1965, men har aldrig tidigare översatts till svenska.

CHINUA ACHEBE föddes 1930 i byn Ogidi i östra Nigeria. Hans genombrott som författare kom med romanen Allt går sönder (Things Fall Apart), som över tid gjort honom till den mest lästa av alla afrikanska författare. 2007 blev han den andra författaren någonsin att tilldelas The Man Booker International Prize. Han gick bort i mars 2013, 82 år gammal.

Guds pil bildar tillsammans med Allt går sönder och Inte längre hemma en löst sammansatt trilogi om livet i Nigeria precis på gränsen till, under, och vid upplösningen av det brittiska kolonial väldet. Alla delar går att läsa fristående.

Översättning: HANS BERGGREN är översättare från engelska och portugisiska. Han har översatt bland andra José Saramago, Salman Rushdie och Wole Soyinka.

Förord: STEPHAN LARSEN undervisar i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, med särskild inriktning på postkolonial litteratur.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Guds pil
  2. +
  3. Allt går sönder

De som köpt den här boken har ofta också köpt Allt går sönder av Chinua Achebe (pocket).

Köp båda 2 för 298 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Chinua Achebe