Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Tranans klassikerserie
Antal sidor
262
Utgivningsdatum
2018-01-25
Förlag
Bokförlaget Tranan
Översättare
Stefan Helgesson, Marcia Sá Cavalcante Shubach
Originaltitel
Primeiras Estórias
Medarbetare
Hansson, Kerstin (form)
Dimensioner
205 x 145 x 25 mm
Vikt
502 g
SAB
Hce
ISBN
9789187179853
Förberättelser (inbunden)

Förberättelser

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2018-01-25
206
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Joao Guimaraes Rosa (1908-1967) tillhör de allra främsta namnen i den moderna brasilianska och portugisiskspråkiga litteraturen. Förberättelser är en samling med tjugoen korta berättelser som publicerades 1962, sent i författarskapet.

Guimaraes Rosas berättelser befolkas av människor från samhällets alla skikt och är inte sällan berättade ur ett barns perspektiv. Allt som oftast är de förlagda till det ödsliga och karga brasilianska inlandet som kallas sertao -- ett landskap som starkt präglade Guimaraes Rosa och vars mytologi hans böcker i sin tur bidragit till. Hans främsta kännetecken är annars det laddade språket, som kryllar av oväntade bilder och nybildade ord och som är betydelsebärande ned i minsta beståndsdel. Guimaraes Rosa är en ordets trollkonstnär, på samma gång lärd och folklig. Förberättelser är en oefterhärmlig samling berättelser som fram tills nu varit undanhållen svenska läsare.

Joao Guimaraes Rosa föddes 1908 i delstaten Minas Gerais i östra Brasilien och blev efter en tid som läkare diplomat, bland annat verksam i Tyskland under andra världskriget. Som vicekonsul i Hamburg hjälpte han tillsammans med sin fru ett stort antal judar att fly till Brasilien, vilket i efterhand skänkte dem något av en hjältestatus i Brasilien. Författarkarriären kom igång på allvar efter kriget, och på 50- och framför allt 60-talet växte han ut till landets klarast lysande litterära stjärna tillsammans med Clarice Lispector. Han dog i en hjärtattack 1967.

Översättning & förord
Stefan Helgesson är professor i engelsk litteratur vid Stockholms universitet, kulturskribent, författare och översättare.

Marcia Sá Cavalcante Schuback är professor i filosofi vid Södertörns högskola. Hon har tidigare översatt ett flertal filosofiska verk från tyska och franska till portugisiska och poesi både från svenska till portugisiska och vice versa. Hon är född i Brasilien.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Förberättelser
  2. +
  3. Dvärgen som sköt upp en liten kula

De som köpt den här boken har ofta också köpt Dvärgen som sköt upp en liten kula av Cho Sehee (kartonnage).

Köp båda 2 för 404 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Joao Guimaraes Rosa