Kan dödläget brytas? : idépolitiska skrifter 1908-1974 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Årsbok Arbetarnas kulturhistoriska sällskap (del 2013)
Antal sidor
271
Utgivningsdatum
2013-11-13
Upplaga
1
Förlag
Karneval förlag
Medarbetare
Nåsander, Niklas (red.)
Dimensioner
220 x 150 x 20 mm
Vikt
470 g
SAB
Oc,320
ISBN
9789187207112
Kan dödläget brytas? : idépolitiska skrifter 1908-1974 (inbunden)

Kan dödläget brytas? : idépolitiska skrifter 1908-1974

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2013-11-13
199
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Det svenska välfärdssamhälle som byggdes upp under 1900-talet var ett storslaget samhällsexperiment. Det som tidigare i historien setts som ouppnåeliga drömmar blev nu plötsligt verklighet för många.

Men sedan en tid tillbaka befinner sig detta samhälle i sönderfall: sociala reformer rullas till baka, ojämlikheten ökar, massarbetslösheten har blivit en normalitet.

Därför blir de texter av Ernst Wigforss som ställts samman i Kan dödläget brytas? inte bara av historiskt intresse. Här blottläggs de ideologiska källorna till de framgångsrika reform erna. Här finns konkreta förslag att åter föra upp på dagordningen. Här döljer sig också en överraskande modern politisk metod.

Målet för Ernst Wigforss var jämlikhet. Vägen dit gick över en fördjupad demokrati. Men frågan om hur det nya samhället skulle se ut i detalj lämnades öppen. Hans utopi var provisorisk. Och häri ligger dess styrka: hans jämlikhetsvision måste i varje tid formuleras på nytt.

OM ERNST WIGFORSS
Ernst Wigforss föddes 1881 i en hantverkarfamilj. Redan 1908 skrev han en bok om marxismens historiesyn och blev därigenom en man att räkna med i den politiska debatten. 1919 kom han in i riksdagen och 1920 i SAP:s partistyrelse. Sedan verkade han inom parti ledning, regering och riksdag fram till 1952. Under tre perioder var han finansmini ster, varav den viktigaste perioden sträckte sig mellan åren 1936 och 1949. Då blev han måltavla för borgerlighetens hat. I sin fanatiska strävan efter jämlikhet påstods Wigforss ha satt avunden i system. Ernst Wigforss var författare till en mängd böcker och artiklar. Han var verksam fram till 1975 och avled den 2 januari 1977

UR DANIEL SUHONENS FÖRORD
Paradoxen är alltså att dagens socialdemokrati befinner sig allt längre från Wigforss idéer och strategier om demokratisk socialism samtidigt som vår tids problem allt mer liknar de som Ernst Wigforss brottades med och sökte lösningar på. Just därför framstår Ernst Wigforss texter idag som så angelägna och aktuella.

UR NIKLAS NÅSANDERS INLEDNING
Det vilar en tystnad över dagens politiska debatt. Man upptäcker den kanske inte mitt i mediebruset. Där kivas det och vänslas, där prasslas det, putsas och fejas. Där råder det till synes en febril aktivitet.

Det är först när man tar ett steg åt sidan som den stora tystnaden blir påtaglig. Ingen talar om vart vi är på väg. Ingen talar om vilka värden vi vill förverkliga eller vilket samhälle vi innerst inne skulle vilja leva i. Det är som om den liberala profetian om historiens slut slagit in och blivit det politiska samtalets grund.

Att i detta läge återvända till en av det svenska 1900-talets centrala tänkare är livgivande och lärorikt. Hos Ernst Wigforss finner man det mesta av det som saknas i samtidsdebatten. Där finns visioner och praktisk politik. Där finns förnuft, fantasi, utopi och ett prövande jordnära tänkande som det råder sådan brist på idag.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kan dödläget brytas? : idépolitiska skrifter 1908-1974
  2. +
  3. Marionetterna : en berättelse om världen som politisk teater

De som köpt den här boken har ofta också köpt Marionetterna : en berättelse om världen som po... av Ingrid Carlberg (inbunden).

Köp båda 2 för 438 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ernst Wigforss

  • Fronesis 68-69. Egendom

    Ernst Wigforss, Imri Sandström, Daniel Loick, Dominika V Polanska, Leila Brännström

    EGENDOM Utifrån en rad nyskrivna och översatta texter gör vi historiska och samtida nedslag i frågor som rör egendom, egendomsrelationer och äganderätt. Texterna diskuterar egendom i förhållande till bland annat staden, kolonialism, nyliberalism, ...