Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor : en introduktion till karnismen : trossystemet som gör att vi kan äta vissa djur men inte andra (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
215
Utgivningsdatum
2014-07-17
Upplaga
1
Förlag
Karneval förlag
Översättare
Elisabeth Helms
Originaltitel
Why we love dogs, eat pigs and wear cows
Dimensioner
191 x 138 x 16 mm
Vikt
278 g
SAB
Dgug
ISBN
9789187207211
Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor : en introduktion till karnismen : trossystemet som gör att vi kan äta vissa djur men inte andra (häftad)

Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor : en introduktion till karnismen : trossystemet som gör att vi kan äta vissa djur men inte andra

(7 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad Svenska, 2014-07-17
199
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Varför älskar vi djur som hundar och katter? Sam tidigt som vi dödar och äter djur som grisar och kor?

De flesta icke-vegetarianer har förmodligen sällan ens reflekterat över frågan. Att äta kött av vissa djur har varit och är så självklart i vår kultur att de som gör det hittills inte har behövt legitimera sin verksamhet. De har inte heller haft vare sig namn eller ideologi.

Fram till nu, vill säga.

I sitt pionjärverk Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor undersöker Melanie Joy just denna normerande grupp, carnister, vars ideologi hon kallar carnism. Detta synliggörande av förtryckets bärare och strukturer ser hon som ett första steg till medvetenhet och frigörelse.

OM FÖRFATTAREN

Melanie Joy är professor i psykologi och sociologi vid University of Massachusetts i Boston och ordförande för CAAN, Carnism Awareness Action Network.

OM BOKEN

"En fängslande analys av varför människor känner ömhet och medkänsla för vissa djur men är likgiltiga inför andras lidande - i synnerhet dem som slaktas för att ätas. Melanie Joy går i Michael Pollans och Jonathan Safran Foers fotspår när hon avslöjar hur grymt djuren behandlas." Publishers Weekly

"En lysande bok som har kraften att förändra samhällets syn på att äta djur. Man kan inte läsa den utan att lära sig något nytt och utan att fundera på sin relation till djurriket. Det här är en djuplodande och mycket välskriven bok som kan bli en klassiker." Jeffrey Moussaieff Masson, författare till When Elephants Weep och The Face on Your Plate
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor : en introduktion till karnismen : trossystemet som gör att vi kan äta vissa djur men inte andra
 2. +
 3. Veganerna -en bok om dom som stör

De som köpt den här boken har ofta också köpt Veganerna -en bok om dom som stör av Magnus Linton (pocket).

Köp båda 2 för 238 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor : en introduktion till karnismen : trossystemet som gör att vi kan äta vissa djur men inte andra. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Storslagen!

  En ögonöppnande bok om människors relationer till olika arter av andra djur. Hur samhället formar oss och hur karnismens ledare lurar oss. Läs och gör kopplingen!

 2. Intressant!
  N, 14 december 2015

  Tummen upp! En mycket intressant bok med olika utgångspunkter och tankar. Lämnar läsaren med en tankeställare (förhoppningsvis). Köpte en till mig själv och nu en för att ge bort i julklapp.

 3. Karnismen - varför äta levande varelser?
  Irene Lis, 19 januari 2015

  Ibland när en tänker på det - vad är det som gör att vi tycker det är så motbjudande för oss att äta en hund? när vi utan vidare äter både grisar och kor?

  Det är ett fascinerande system, detta hur vi tänker olika i olika kulturer. I Kina äter utan vidare hundar och dessutom behandlar de hundar dåligt. Ungefär som vi behandlar grisar. Vad är det som gör att deras behandling (enligt oss) är värre än vår av grisen?

  Allt detta handlar denna bok om + att det är en massa bra länk... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Varför vi älskar hundar, äter grisar och ...