När bara den bästa TV:n var god nog åt barnen (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
239
Utgivningsdatum
2014-10-24
Upplaga
1
Förlag
Karneval förlag
Medarbetare
Jais-Nielsen, Eva (form)
Dimensioner
240 x 188 x 20 mm
Vikt
695 g
SAB
Bup
ISBN
9789187207297
När bara den bästa TV:n var god nog åt barnen (häftad)

När bara den bästa TV:n var god nog åt barnen

(2 röster)
Häftad Svenska, 2014-10-24
209
Skickas inom 5-8 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Den vita stenen. Vilse i Pannkakan. Fem myror är fler än fyra elefanter. Tårtan. Ville, Valle och Viktor. Kalles klätterträd. Barnjournalen, Tjejerna gör uppror. Alfons Åberg ...

Listan över de barnprogram som producerades och sändes av Sveriges Television på 1970-talet kan göras lång. Det är program som har format generationer av unga människor och - fyrtio år efteråt! - fortfarande diskuteras och väcker starka känslor.

När Sverige fick en andra TV-kanal 1969 så innebar det startskottet för en revolution av barnprogrammen. Synen på barn ändrades dramatiskt. Stora ekonomiska resurser tillfördes. En rad av Sveriges främsta producenter, författare, filmare och konstnärer drogs in i processen. Om barnprogram tidigare hade varit styvmoderligt behandlade fick de nu högsta status. Resultatet blev en storhetstid utan motstycke och många av de program som då tillkom räknas idag som omistliga klassiker.

I När bara den bästa TV:n var god nog åt barnen kan kulturjournalisten och forskaren Malena Janson för första gången berätta hela historien om denna vitala och orättvist förtalade epok.

OM FÖRFATTAREN

Malena Janson är kulturjournalist och samordnare för barn- och ungdomsfilm på Svenska Filminstitutet. 2007 doktorerade hon på en avhandling i filmvetenskap om svensk barnfilm, Bio för barnens bästa?: Svensk barnfilm
som fostran och fritidsnöje under 60 år (Acta).

UR BOKEN

Barnprogramproduktionen under min uppväxt hade en ekonomisk och konstnärlig glansperiod vars like inte setts vare sig förr eller senare. Det förstod vi förstås inte medan det pågick, utan det har jag insett efter flera års studier av den svenska barnkulturen. Vartenda papper i Sveriges Radios dokumentarkiv och varenda minut av bevarad film i Kungliga bibliotekets audiovisuella arkiv vittnar om det. Liksom varje ord som sägs av de personer som själva var med och skapade kulturen åt oss.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. När bara den bästa TV:n var god nog åt barnen
  2. +
  3. Bilderbokens pusselbitar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Bilderbokens pusselbitar av Maria Nikolajeva (häftad).

Köp båda 2 för 572 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Malena Janson

Bloggat om När bara den bästa TV:n var god nog åt ba...