Kapitalet i tjugoförsta århundradet (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
672
Utgivningsdatum
2015-08-19
Förlag
Karneval förlag
Översättare
Lars Ohlsson
Originaltitel
Le capital au XXIe siecle
Dimensioner
231 x 165 x 50 mm
Vikt
1055 g
SAB
Qaacce
ISBN
9789187207358
Kapitalet i tjugoförsta århundradet (inbunden)

Kapitalet i tjugoförsta århundradet

(7 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden, Svenska, 2015-08-19
213
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Tillväxten är det stigande tidvatten som lyfter alla båtar. Så kan den teori formuleras som i många år och i hög grad väglett västvärldens ekonomer och politiker. Ekonomiska klyftor har ansetts vara av mindre intresse, eller rentav ointressanta, eftersom man trott att marknaden ändå i slutändan kommer att ställa allt till rätta.

Men på senare tid har en rad forskare framträtt som starkt ifråga sätter detta synsätt. En av dem är Thomas Piketty. I sin bok Kapitalet i tjugo första århund ra det visar han, med ny och omfattande statistik från tjugo länder och fyra århundraden, hur en allt större ojämlikhet vad gäller förmögenhet och inkomst har vuxit fram de senaste årtiondena - tvärtemot förutsägelser na om att välståndet skulle komma alla till del. Efter några lyckliga decennier i mitten 1900-talet, då ojämlikheten mins kade, är den idag för flera länder tillbaka på nivåer som inte setts sedan 1930-talet eller rentav 1800-talet.

Starka ekonomiska krafter verkar dessutom för att ojäm lik he ten kommer att fortsätta att öka ännu mera, kanske till och med så mycket att demokratin och de värderingar om social rättvisa som den är grundad på hotas. Men det finns också möjliga motkrafter, där en ändrad politisk inriktning, mot att återupprätta någon form av demokratisk kontroll över kapitalismen, kan spela en avgörande roll.

Kapitalet i tjugoförsta århundradet är ett ovärderligt bidrag för att förstå de mäktiga ekonomiska mekanismer som styr våra moderna sam hällen. Den är också ett tungt argument för varför jämlikhetsfrågan måste återfå sin centrala plats i varje diskussion om hur framtidens sociala liv ska se ut.

OM BOKEN

"Thomas Piketty är inte något känt namn, men det kommer kanske att förändras genom publiceringen av hans storartade och förkrossande betraktelse om ojämlikhet, Kapitalet i tjugoförsta århundradet.

Piketty har skrivit en i sanning enastående bok. Det är ett verk som förenar stor historisk överblick - när hörde du senaste en ekonom åberopa Jane Austen och Balzac? - med omsorgsfull analys av data. Och fastän Piketty gör sig lustig över den nationalekonomiska professionen för dess barnsliga passion för matematik, så underbygger han sin egen diskussion med en ekonomisk modell som är något av ett konststycke, ett angreppssätt som integrerar analys av ekonomisk tillväxt med fördelningen av inkomst och förmögenhet. Det här är en bok som kommer att förändra både hur vi ser på samhället och den nationalekonomiska praktiken." Paul Krugman, New York Review of Books (8 maj 2014)

Paul Krugman tilldelades 2008 Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

"Kapitalet i tjugoförsta århundradet är ett standardverk för en ny tid. En klassiker. Det ekonomiska para digmskiftet mellan två hårda pärmar. En bok som kommer att influera ekonomer och politiker för lång tid framöver. Ni får ursäkta mitt pretentiösa tonläge, men det här är ett sådan verk. Alla som är intresserade av de stora krafter som formar samhället kommer behöva relatera till Thomas Piketty de närmaste åren. De kommer rentav att behöva läsa Thomas Piketty. Deras smala lycka är att den 700-sidiga boken inte bara är läsbar, utan relativt uppslukande. Genom att upptäcka och sammanställa tidigare aldrig skådad data har Thomas Piketty upptäckt en ny ekonomisk planet. Problemet är bara att det är vår egen." Katrine Kielos (Marçal), Dagens Nyheter

OM FÖRFATTAREN

Thomas Piketty, född 1971, är en fransk national eko nom specialiserad på ojämlikhet i fördelning av inkomst och förmögenhet. Han är professor vid École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS), Paris School of Economics samt London School of Economics.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Kapitalet i tjugoförsta århundradet. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Das Kapital
  Fredrik, 29 januari 2017

  Bokens ambition är hög och alla tycks känna vördnad för detta verk. Kärnpunkten i boken är begreppen konvergens och divergens för att beskriva summan av faktorerna som konvergerar eller divergerar de ekonomiska klyftorna. Men boken är motsägelsefull i var den ger sig ut för att vara och vad den slutligen visar sig vara. Jag citerar här en av inledningsmeningarna som visar på hur Piketty gör anspråk på vetenskaplighet och objektivitet:

  ["Men genom att tålmodigt söka efter fakta och re... Läs hela recensionen

 2. Ett standardverk som blir kvar i bokhyllan
  LRB, 25 augusti 2016

  Ursprungsverket - till skillnad mot alla kortversioner - är lättläst och underhållande om än något lång. Jag har läst den då och då. Alla litterära anspelningar till engelsk och fransk 1800-talslitteratur gör ämnet mer begripligt.

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Kapitalet i tjugoförsta århundradet