Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee : erövringen av Vilda Västern ur indianernas perspektiv - den illustrerade utgåvan (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
527
Utgivningsdatum
2015-07-21
Upplaga
1
Förlag
Karneval förlag
Översättare
Lars Ekegren, Lars Ohlsson
Originaltitel
Bury My Heart At Wounded Knee. The Illustrated Edition
Medarbetare
Jais-Nielsen, Eva (form)
Dimensioner
233 x 215 x 40 mm
Vikt
1631 g
SAB
Kqat
ISBN
9789187207471
Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee : erövringen av Vilda Västern ur indianernas perspektiv - den illustrerade utgåvan (inbunden)

Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee : erövringen av Vilda Västern ur indianernas perspektiv - den illustrerade utgåvan

(11 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2015-07-21
309
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Världens mest berömda indianbok utkommer nu i en ny, illustrerad utgåva med 300 fantastiska bilder!

Dee Browns Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee skildrar USA:s kolonisation av vilda västern under andra halvan av 1800-talet, då apacher, cheyenner, comancher, siouxer och andra stammar bjuder de vita inkräktarna ett oväntat hårt motstånd.

I Arizona gäckar hövdingar som Cochise och Geronimo fienden i ett kvartssekel med sin gerillakrigföring. Längs vägen till guldfyndigheterna i Montana tvingar Red Cloud "blårockarna" att lämna sina fort och dra sig tillbaka. Vid Little Bighorn nedgör Crazy Horse och Sitting Bull general Custers sjunde kavalleriregemente till sista man.

Till slut tvingas emellertid indianerna att ge sig för övermakten. Men det rättvisepatos och den motståndsvilja som de visar prov på i denna sin sista strid - och som
Dee Brown skildrar så livfullt och gripande i sin bok - har gjort deras namn och kultur beundrade av eftervärlden. Författaren kallar dem "de kanske mest heroiska amerikaner som någonsin levat".

OM BOKEN

"Jag vet inte när jag senast läste en bok med så bultande hjärta." Göran Greider i DN

"En kulturgärning - känns fortfarande brinnande aktuell." Joacim Blomqvist i Borås Tidning

"En fantastisk bok." Johan Erlandsson i Kommunalarbetaren

"Man måste läsa Dee Browns bok." Lars Åberg i Göteborgs-Posten

"... en ruggig skildring av hur landet byggdes med trakasserier och mord: indian för indian, stam för stam, kultur för kultur - en tragedi skriven på en lättflytande prosa." Peter Andersson i Helsingborgs Dagblad

"Det gör så ont att läsa Dee Browns Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee att jag bara vill lägga mig ner och dö." Lars Mikael Raattamaa i Aftonbladet

"Originell, enastående - får hjärtat att brista, omöjlig att lägga ifrån sig." New York Times

"Ett första klassens vittnesmål - storartat, lysande." New Yorker

"Förkrossande, fruktansvärd, fängslande ... när man läser denna intensiva och hjärtslitande bok undrar man vilka som egentligen var vildarna." Washington Post

"Ett fascinerande, smärtsamt dokument med magnifika porträtt av indianer." Wall Street Journal

OM FÖRFATTAREN
Dee Brown (1908-2002) författade tjugonio böcker, nästan alla på temat den amerikanska västern. Den i särklass mest framgångsrika och inflytelserika av hans böcker är
Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee : erövringen av Vilda Västern ur indianernas perspektiv - den illustrerade utgåvan. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Hjärta <3
    Kristina B, 11 april 2017

    Ja, boken tog jag till mitt hjärta, har sett den många gånger. Den vill jag ha har jag sagt i något år....men gav bort den till en vän som ville ha den ännu hellre, jag sände som en överraskning, boken till honom och fakturan till mig. Hans tårar kom då han öppnade paketet och såg vilken och det var...Wow sa han, wow sa jag.

  2. En liten katekes för indianintresserade.
    Lars Larsson, 7 december 2015

    Detta är, om inte en bibel, så åtminstone en liten katekes för indianvänner. Innehåller 300 fina bilder, en del ovanliga, andra välkända från andra sammanhang. Textinnehållet är mycket bra, även om det är c:a 45 år gammalt. Mycket läsvärd och tankeväckande!

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee : erö...