Kärlekens roll : hur känslomässig närhet formar spädbarnets hjärna (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
319
Utgivningsdatum
2016-01-19
Upplaga
2
Förlag
Karneval förlag
Översättare
Elisabeth Helms
Originaltitel
Why Love Matters - How Affection Shapes a Baby's Brain 2n ed
Dimensioner
230 x 160 x 26 mm
Vikt
551 g
SAB
Dofaa,Vla
ISBN
9789187207495
Kärlekens roll : hur känslomässig närhet formar spädbarnets hjärna (inbunden)

Kärlekens roll : hur känslomässig närhet formar spädbarnets hjärna

(9 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2016-01-19
239
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Kärlekens roll berättar om vad de senaste rönen inom neurobiologi, neurovetenskap och utvecklings psykologi be tyder för vår förståelse av hur spädbarn formas och utvecklas.

Denna andra utökade upplaga har uppdaterats och reviderats utifrån den nya forskning som framkommit sedan boken publicerades första gången 2004. Här finns även ett helt nyskrivet kapitel som behandlar graviditetens betydelse vid formandet av ett litet barns framtida känslomässiga och fysiska välbefinnande.

Kärlekens roll förklarar varför kärleksfulla relationer är så viktiga för hjärnans utveckling under den tidiga barndomen, och på vilket sätt samspelet mellan barn och föräldrar kan få bestående verkningar på barnets framtida känslomässiga och fysiska hälsa.

Boken kartlägger i synnerhet de omfattande följder tidig stress kan få på små barns framväxande nervsystem. När något går fel i relationerna under de första levnadsåren måste det beroende barnet anpassa sig. Och numera vet vi att även barnets hjärna anpassar sig. Det är särskilt hjärnans känslo- och immunsystem som kan påverkas av tidig stress och bli mindre välfungerande, vilket gör barnet mer utsatt för en rad senare svårigheter som depression, antisocialt beteende, missbruk och anorexi, likaväl som fysiska sjukdomar.

OM FÖRFATTAREN

Sue Gerhardt är psyko terapeut och en av grundarna av Oxford Parent Infant Project (OXPIP), ett pionjärprojekt som ger psyko terapeutisk hjälp till föräldrar och spädbarn i Oxfordshire. Hon har även utgivit boken
Det själviska samhället (Karneval förlag 2012).

OM BOKEN

"Nödvändig läsning inte bara för föräldrar, utan också för dem som arbetar med psykisk hälsa, utbildning eller är politiskt aktiva - ja, i själva verket för alla som intresserar sig för kommande generationers välbefinnande." Allan N. Schore, psykoterapeut och forskare

"Istället för att vara fylld av onödig jargong är boken skriven på ett enkelt språk och riktar sig till en stor krets av människor, även dem utan bakgrund i neuro vetenskap. Trots det enkla språket går emellertid denna bok förhållandevis djupt in på området. För var och en som har intresse för det komplicerade sambandet mellan hjärna, medvetande och beteende ur ett utvecklingspsykologiskt perspektiv utgör denna bok en underbar läsning." Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry

"Den här viktiga boken är imponerande välresearchad och i allra högsta grad läsbar. Sue Gerhardt har tagit de senaste framstegen inom neurovetenskap och applicerat dem på det vardagliga livet." Patricia Kerkham, Healthcare Counselling and Psychotherapy Journal

"En verkligt användbar orientering om den nya neurovetenskapen och dess bekräftelse av den moderna psykoanalysens centrala grundprinciper; hur relationer formar oss och är av fundamental betydelse för terapeutiskt arbete och, än viktigare, hur avgörande kärleksfulla relationer är för vår kapacitet att bli mänskliga." Susie Orbach, psykoterapeut och sociolog

"Uppfriskande ... Ingen som läser denna utmärkta bok kommer någonsin att anklaga en förälder för att 'skämma bort' sitt barn." Financial Times

"Gerhardts bok är ett mycker välbehövligt korrektiv till författare som Steven Pinker, vilka har lagt för stor vikt vid genernas betydelse. Hon visar istället - i linje med Antonio Damasio och Daniel Goleman - att man inte kan 'separera hjärnan från hjärtat'. Spädbarn, liksom alla däggdjur, är av födseln programmerade att överleva, men det unika med dem är att de är programmerade att göra det i samspel med andra människor. De politiska implikationerna av Gerhardts bok är lika viktiga som de kommer att vara obehagliga för många. Det är svårt att läsa denna bok och känna sig tillfreds med de villkor under vilka många barn idag växer upp.
Genom att använda sig av de nyaste rönen inom neurokemi gör Gerhardt en impone rande plädering för att känslo
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kärlekens roll : hur känslomässig närhet formar spädbarnets hjärna
 2. +
 3. Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen till ett gladare liv, bättre relationer och oslagbara team

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen t... av Gunnel Ryner (häftad).

Köp båda 2 för 388 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Kärlekens roll : hur känslomässig närhet formar spädbarnets hjärna. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Kärlekens roll
  Marylon (Kristianstad), 23 april 2022

  Alla borde läsa, inte bara föräldrar, en kunskap man bör ta med sig, mycket intressant och en stor uppmaning till blivande föräldrar inte minst i vår tid.

 2. Bästa boken som jag läst på länge
  -, 9 maj 2018

  Bästa boken som jag läst på länge. 45 sidor referenser, författaren har använt sig av en stor mängd forskning och komprimerat det till denna bok, Jätteintressant, lättläst, rekommenderas starkt!

 3. Lärorik
  Linda Nordh, 30 maj 2017

  Fantastisk bok om vikten av kärleken till barn. På ett enkelt sätt beskriver författaren vad som sker i hjärnan när vi får uppleva eller inte får uppleva kärlek som barn. Borde läsas av alla föräldrar.

 4. Fördjupande om anknytningsteorier
  Susanne Håkansson, 14 februari 2017

  Boken är inte helt enkel att ta till sig. Svårt med all information om hjärnans olika delar. Men den är en fördjupning av anknytningsteorier a la John Bowlby. Mycket bra!

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Sue Gerhardt

 • Why Love Matters

  Sue Gerhardt

  Why Love Matters explains why loving relationships are essential to brain development in the early years, and how these early interactions can have lasting consequences for future emotional and physical health. This second edition follows on from ...