Kollapsens fem stadier : handbok för överlevare (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
298
Utgivningsdatum
2019-09-03
Förlag
Karneval förlag
Översättare
Camilla Jacobsson
Originaltitel
The Five Stages of Collapse
Illustratör/Fotograf
Mark David Paterson
Dimensioner
220 x 150 x 25 mm
Vikt
421 g
SAB
Qad,Kma.58
ISBN
9789187207563
Kollapsens fem stadier : handbok för överlevare (häftad)

Kollapsens fem stadier : handbok för överlevare

Häftad Svenska, 2019-09-03
213
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Den här boken handlar inte om vad vi kan eller ska göra för att und vika en samhällskollaps. En sådan är nämligen oundviklig hävdar den rysk-amerikanske författaren Dmitry Orlov. De intressanta frågorna som är de som diskuteras i den här boken är istället vilken typ av kollapser som kan drabba oss och hur vi kan överleva dem.

Enligt Dmitry Orlov inträffar en kollaps alltid stegvis:

Stadie 1. Ekonomisk kollaps. Tron på "business as usual" försvinner.

Stadie 2. Kommersiell kollaps. Tron på att marknaden leve rerar försvinner.

Stadie 3. Politisk kollaps. Tron på att myndigheterna tar hand om dig försvinner.

Stadie 4. Social kollaps. Tron på att dina medmänni skor tar hand om dig försvinner i takt med att samhällsinsti tu tionerna får slut på resurser.

Stadie 5. Kulturell kollaps. Tron på männi skans inne bo en de godhet försvinner.

I Kollapsens fem stadier beskriver Dmitry Orlov vad som känne tecknar varje enskilt sta dium, vilka åtgärder som kan vidtas för att klara en anpassning till de nya sociala omständigheterna och hejda att kollapsen går vidare till ett högre, mer förödande stadium. Han tar också upp historiska exempel på kollapshantering, bland annat Island efter finanskraschen 2008 (där kollapsen stabiliserade sig på stadium 1 för att sedan vända) och Ryssland efter Sovjetunionens fall (där kollapsen stabiliserade sig på stadium 2 för att sedan vända).

 

OM FÖRFATTAREN

Dmitry Orlov, född i Leningrad 1962, emi grerad till USA i mitten på 1970-talet, är dataingenjör, lingvist och författare till bland annat följande böcker: Reinventing Collapse: The Soviet Experience and American Prospects (2008), Emergency Eyewash (2015), The Pitfalls of English (2015), Shrinking the Technosphere: Getting a Grip on Technologies that Limit our Auto nomy, Self-Sufficiency and Freedom (2016) och Collapse and the Good Life (2018). Dmitry Orlov driver den populära bloggen Club Orlov. Kollapsens fem stadier är den första boken av honom att utges på svenska.

 

SAGT OM BOKEN

"Dmitry Orlovs Reinventing Collapse (2008) var ett storstilat verk som kombinerade politisk prosa med elegant litterär stil. Det signalerade att en betydande tänkare hade gjort entré på scenen i en tid som inte brydde sig så mycket om tänkare (om de inte kunde uppfinna appar). Nu är Orlov tillbaka med ytterligare en bety dan de framställning, Kollapsens fem stadier. Här utgår han helt sonika ifrån att den globala industriella civilisationen är på väg mot kollaps han bemödar sig inte om att argumentera för att så är fallet. Istället visar Orlov i detalj hur pro cessen för en sådan kollaps kommer att se ut. Många människor föreställer sig ofta, inspirerade av Hollywood, en kollaps som ett apokalyptiskt melodram där någon form av kaos spelar en central roll i historien. Orlov undviker nogsamt detta. Istället beskriver han ett tydligt mönster för händelserna som utvecklar sig natur ligt och begripligt i en alldeles speciell ordning ungefär som en läkare på akutmottagningen gör när han noterar hur patientens organ upphör att fun gera ett efter ett. Dmitry Orlov hanterar sitt ämne med enastå ende skärpa och över raskande kvickhet. Kollap sens fem stadier skiljer sig från de många andra böckerna som tar upp de svårigheter männi skan står inför i denna period av historien. Med tanke på det tämligen allvarsamma temat så är det verk ligen en fröjd att läsa någon som skriver så bra. Jag kan inte nog rekommendera boken. Orlov är såväl en av sin generations stora litte rära stilister som en av dess ledande intellektuella." James Howard Kunstler på Peak Prosperity
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kollapsens fem stadier : handbok för överlevare
  2. +
  3. Hitmaskinen: låtfabriken inifrån

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hitmaskinen: låtfabriken inifrån av John Seabrook (inbunden).

Köp båda 2 för 441 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Dmitry Orlov