Natos hemliga arméer : Operation Gladio och terrorismen i västeuropa (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
414
Utgivningsdatum
2016-11-22
Upplaga
1
Förlag
Karneval förlag
Översättare
Stefan Lindgren
Originaltitel
NATO's Secret Armies. Operation Gladio and terrorism in West
Dimensioner
231 x 160 x 30 mm
Vikt
699 g
SAB
S:k
ISBN
9789187207686
Natos hemliga arméer : Operation Gladio och terrorismen i västeuropa (inbunden)

Natos hemliga arméer : Operation Gladio och terrorismen i västeuropa

(9 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2016-11-22
229
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Natos hemliga arméer : Operation Gladio och terrorismen i västeuropa Kan levereras innan julafton
I augusti 1990 avslöjades i Italien existensen av ett hemligt mi litärt nätverk som var en del av Nato och gick under namnet Gladio eller Stay-behind.

Nätverket visade sig existera i 16 Nato länder och 4 neu tra la länder, däribland Sverige. Det hade grundats på 1940-talet av de amerikanska och brittiska underrättelsetjänster na i syfte att stå emot en, som man då ansåg, hotande sovjetisk inva sion. Men i frånvaro av någon sådan inriktade sig de hemliga arméerna på att bekämpa kommunistpartier och andra vänsterrörelser. Metoderna som användes bestod av allt från propagandaspridning, övervakning och registrering till våldsamt krossande av oppositionsgrupper, tortyr, statskupper och terrordåd.

Gladios soldater fick sin utbildning på avlägsna öar i Medel ha vet, i otillgängliga bergsområden i Ardennerna eller vid de brit tis ka och amerikanska specialstyrkornas träningscentra i England och USA. De försågs med vapen, sprängämnen och högteknologisk utrustning som gömdes i hemliga förråd runtom i Europa.

Den schweiziske historikern Daniele Gansers Natos hem li ga arméer räknas som det internationella standardverket på området och är översatt till tio språk. Denna första svenska utgåva har kompletterats med ett kapitel om Stay-behinds histo ria i Sverige (skrivet tillsammans med den svenske historikern Mats Deland), som bland annat behandlar uppgifterna om nätverkets koppling till mordet på Olof Palme.

OM GLADIO/STAY-BEHIND

"Gladiosystemet har fun ge rat i hemlighet i fyra decennier. vi har rätt att hålla det ansvarigt för all den destabilisering, de provokationer och den terrorism som har inträffat i våra länder under denna tid." Vasilis Ephremidis, grekisk ledamot av Europaparla mentet, den 22 november 1990

"Den bäst bevarade och mest skadliga politiskt- militära hemligheten efter andra världskriget." The Observer 1990

"Historien är som hämtad direkt från en politisk thriller." The Times 1990

"Dessa massakrer, dessa bomber, dessa militära ak tioner hade organiserats, främjats eller stötts av män inifrån italienska statliga institutioner och av män kopplade till Förenta staternas under rättelsestrukturer." Ur den italienska parlamentariska kommissionens rapport om Gladio år 2000

OM FÖRFATTAREN

Daniele Ganser är historiker och energi- och fredsforskare vid Swiss Institute for Peace and Energy Research (SIPER) i Basel, Schweiz. Hans senaste böcker är Europa im Erdölrausch (Orell Füssli 2014) och Illegale Kriege. Wie die NATO-Länder die UNO sabotieren (Orell Füssli 2016).

OM BOKEN
"Daniele Ganser och Mats Deland gör en detaljerad genomgång av Stay behind-rörelsen i Sverige ... Anmärkningsvärt nog har Sverige aldrig utrett frågan. Det är nu angeläget att rege ring och riksdag tar initiativ till en sådan för att kartlägga nätverkets omfattning, karaktär, struktur och finansiering." Inga-Britt Ahlenius i Dagens Nyheter den 27 januari 2013

UR BOKEN
Operation Gladio och Natos Stay-behind-arméer kastar ett nytt ljus över frågan om suverä nitet i Väst europa. Det är nu uppenbart att när det kalla kriget delade Europa användes brutalitet och terror för att kontrollera befolkningarna på båda sidor om järnridån.

Vad gäller Östeuropa är detta sedan länge ett erkänt faktum. Vad gäller Västeuro pa krossades över tygelsen om att vara suverän och oberoende först mer nyligen. Uppgifterna om Operation Gladio och Natos Stay- behind-arméer indikerar en mer subtil och dold strategi för att manipulera och begränsa suveräni te ten, med stora skillnader från land till land. Men en begränsning av suveräniteten var det fråga om hursomhelst. Och i varje enskilt fall där Stay-behind-nätverk fun ge rade som en tvångs tröja för demokratier na blev Operation Gladio Washingtons Brezjnevdoktrin.
Daniele Ganser
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Natos hemliga arméer : Operation Gladio och terrorismen i västeuropa
 2. +
 3. Historien om Sverige : från istiden till renässansen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Historien om Sverige : från istiden till renäss... av Kristina Ekero Eriksson, Bo Eriksson (inbunden).

Köp båda 2 för 524 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Natos hemliga arméer : Operation Gladio och terrorismen i västeuropa. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Försvara alliansfriheten - Nej till NATO
  Varjagerättlingen, 4 augusti 2017

  Denna bok som jag just läser kan jag starkt rekommendera. Den handlar om USAs, Pentagons och CIAs olagliga och manipulerande inblandning i andra staters inre angelägenheter.

 2. Bra och informativ bok.
  Dantelantevante, 22 maj 2017

  Bra bok. Men många tryckfel i texten. Dessutom så övertygar den nog ingen som har en annan åsikt. F ö mycket bra -
  Informativ med många fakta men ändå lättläst.

 3. GRYMT ANGELÄGEN BOK - för dig som VÅGAR se !
  Leo Cheiron (Österlen), 2 mars 2017

  GRYMT ANGELÄGEN BOK - för dig som VÅGAR se en verklighet - som existerar bredvid den du själv ser... EN kuslig bok - om hur Den Djupa Statens operativa, närverk Arla Gryning (med stöd av Nato) - gör som de behagar i Sverige - och ser till att det kaos som råder (landet kallas ju numera för Absurdien) - är ett medvetet sådan - för att ta bort Nationalstaten - och via NWO ( The New World Order ur US NSC) - skapa något som mer liknar en Demodiktur a la DDR... Jag skriver inte vem som stöttar den... Läs hela recensionen

 4. Utmärkt bok
  Kari Poutiainen, 16 januari 2017

  Det är faktiskt si och så med transparensen i västliga demokratier. Det finns en stor hemlig sektor, som i hemlighet på olika sätt påverkar samhällsutvecklingen. Det här är en av alltför få böcker som försöker kasta litet ljus över dessa samhällets hemliga skrymslen. Det har varit svårt, som författaren påpekar, men han har gjort ett tappert försök. Det gör boken värd fem stjärnor, om inte annat.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av författarna