Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee : erövringen av Vilda Västern ur indianernas perspektiv - den illustrerade utgåvan (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
527
Utgivningsdatum
2017-01-19
Upplaga
1
Förlag
Karneval förlag
Översättare
Lars Ekegren, Lars Ohlsson
Originaltitel
Bury My Heart At Wounded Knee: The Illustrated Edition
Medarbetare
Jais-Nielsen, Eva (form)
Dimensioner
226 x 208 x 27 mm
Vikt
1170 g
SAB
Kqat
ISBN
9789187207839

Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee : erövringen av Vilda Västern ur indianernas perspektiv - den illustrerade utgåvan

(4 röster)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2017-01-19
268
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den illustrerade utgåvan av Dee Browns klassiker, med 300 fantastiska bilder i färg, nu i mjukbandsutgåva!

Dee Browns Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee skildrar USA:s kolonisation av vilda västern under andra halvan av 1800-talet, då apacher, cheyenner, comancher, siouxer och andra stammar bjuder de vita inkräktarna ett oväntat hårt motstånd.

I Arizona gäckar hövdingar som Cochise och Geronimo fienden i ett kvartssekel med sin gerillakrigföring. Längs vägen till guldfyndigheterna i Montana tvingar Red Cloud "blårockarna" att lämna sina fort och dra sig tillbaka. Vid Little Bighorn nedgör Crazy Horse och Sitting Bull general Custers sjunde kavalleriregemente till sista man.

Till slut tvingas emellertid indianerna att ge sig för övermakten. Men det rättvisepatos och den motståndsvilja som de visar prov på i denna sin sista strid - och som Dee Brown skildrar så livfullt och gripande i sin bok - har gjort deras namn och kultur beundrade av eftervärlden. Författaren kallar dem "de kanske mest heroiska amerikaner som någonsin levat".

Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee utsågs 1995, av New York Public Library, till en av 1900-talets mest betydelsefulla böcker .

OM BOKEN

"Jag vet inte när jag senast läste en bok med så bultande hjärta." Göran Greider i DN

"En kulturgärning - känns fortfarande brinnande aktuell." Joacim Blomqvist i Borås Tidning

"En fantastisk bok." Johan Erlandsson i Kommunalarbetaren

"Man måste läsa Dee Browns bok." Lars Åberg i Göteborgs-Posten

"... en ruggig skildring av hur landet byggdes med trakasserier och mord: indian för indian, stam för stam, kultur för kultur - en tragedi skriven på en lättflytande prosa." Peter Andersson i Helsingborgs Dagblad

"Det gör så ont att läsa Dee Browns Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee att jag bara vill lägga mig ner och dö." Lars Mikael Raattamaa i Aftonbladet

"Originell, enastående ... får hjärtat att brista, omöjlig att lägga ifrån sig." New York Times

"Ett första klassens vittnesmål - storartat, lysande." New Yorker

"Förkrossande, fruktansvärd, fängslande ... när man läser denna intensiva och hjärtslitande bok undrar man vilka som egentligen var vildarna." Washington Post

"Ett fascinerande, smärtsamt dokument med magnifika porträtt av indianer." Wall Street Journal

OM DEN ILLUSTRERADE UTGÅVAN

"Återutgivningen på svenska av Dee Browns klassiska bok om krossandet av indiansamhällenas strukturer och idévärld, Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee, är mycket välkommen. Den här gången handlar det om en illustrerad utgåva och därigenom ökar innehållets redan ansenliga tyngd ytterligare. Det är som att läsa en helt ny bok. Den djupa tragiken förstärks av stoltheten i de historiska porträtten och den sobra formen ramar in en alternativ syn på existensen som kolonisationen inte tog någon särskild notis om.
Dee Brown beskriver en civilisations fysiska, sociala, kulturella och mentala undergång. Det som slogs sönder av våld, buffeljakt och själslig omprogrammering har endast i ytterst begränsad omfattning kunnat återerövras av senare generationer.
Han skriver om de trettio år, 1860-1890, när Västern blev USA och indianerna dukade under, fördrivna, bedragna, sjuka, mördade, berövade sitt livsuppehälle. Hans bok är fortfarande så stark för att den vibrerar av en väl avvägd blandning av harm och dokumentation. Den träffar precis där moralen sitter.
Den här illustrerade versionen har alla förutsättningar att ge Dee Browns berättelse förlängt liv som dokumentär grundbok. Här finns nu inte bara vackra ökenlandskap och stereotypa porträtt utan framför allt fantastiska närstudier av kroppar och ansikten präglade av integritet. Oavsett om de tittar åt sidan eller ser in i kameran överväldigas betraktaren av styrkan i deras uttryck, i deras drömm
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee : erövringen av Vilda Västern ur indianernas perspektiv - den illustrerade utgåvan
  2. +
  3. En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet

De som köpt den här boken har ofta också köpt En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt e... av Carina Bergfeldt (pocket).

Köp båda 2 för 357 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee : erövringen av Vilda Västern ur indianernas perspektiv - den illustrerade utgåvan. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Bok om Nordamerikas urinvånare
    Claes Olsson, 31 oktober 2018

    En gripande men samtidigt vacker bok om de nordamerikanska indianernas och också det framväxande och expanderande USAs mörka historia. Boken är rikligt illustrerad. Läs den!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Dee Brown