Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
PDF med Adobe-kryptering (0.8 MB)
Om Adobe-kryptering
PDF-böcker lämpar sig inte för läsning på små skärmar, t ex mobiler.
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2004-10-06
Förlag
Raster förlag
ISBN
9789187215414
Arkitekturteorier (e-bok)

Arkitekturteorier (e-bok)

E-bok (PDF - DRM), Svenska, 2004-10-06
179
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
De senaste decenniernas arkitekturteoretiska debatter kännetecknas av uppbrott och ifrågasättanden av traditionens innebörd. Termen »postmodernism« växte fram ur dessa diskussioner, och har sedan dess givit upphov till ständigt nya polemiker.

Den samtida arkitekturen problematiserar sina egna gränser och söker sin inspiration i bildkonsten, filosofin, psykoanalysen, semiotiken och fenomenologin. Här finns frågeställningar av stort intresse även för läsare utanför arkitektens profession i snäv mening: den rumsliga erfarenhetens natur, staden som minne och förvandling och subjektets tillblivelse i skärningspunkten mellan makt och begär. Arkitekturen är som konstart alltid »oren« - den förbinder det estetiska med det politiska, vilket ger diskussionerna en speciell relevans för vår tid.

Här återfinns flera av de texter som bidragit till att forma denna debatt, i ett vitt spektrum, från Robert Venturis och Denise Scott Browns hyllning till Las Vegas, via Colin Rowes tankar om staden som kollage, Bernard Tschumis undersökning av arkitekturens gränser och Peter Eisenmans dekonstruktiva experiment, till Rem Koolhaas visioner om den »generella staden« bortom minnet och historien.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Arkitekturteorier