Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
559
Utgivningsdatum
2012-08-28
Förlag
Historiska Media
ISBN
9789187263040
Kalla kriget (e-bok)

Kalla kriget (e-bok)

E-bok (EPUB), Svenska, 2012-08-28
135
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Kunniga journalisten Björn Kumm om kalla kriget!

Snart har det gått två årtionden sedan det kalla kriget upphörde. Berlinmurens dramatiska fall och Sovjetunionens kollaps markerar slutet på den period som efter andra världskriget kom att prägla senare hälften av 1900-talet. Det var en tid då skräcken för ett tredje världskrig hemsökte mänskligheten på ett sätt som nu nästan är bortglömt.

Björn Kumm beskriver det kalla krigets motsättningar och många paradoxer. Berlinmuren, som chockade världen när den byggdes 1961, hälsades trots allt med lättnad av USA:s president John F Kennedy. Med muren avtog krigsriskerna i Europa. Däremot fick terrorbalansen mellan supermakterna USA och Sovjetunionen våldsamma urladdningar i andra delar av världen, däribland Korea, Vietnam, södra Afrika, Centralamerika och Afghanistan, men även Sverige drogs med när en svensk DC 3-a försvann över Östersjön 1952 och en sovjetisk ubåt gick på grund i Blekinge skärgård 1981.

Björn Kumm (f. 1938) är skribent och journalist, känd från radions P1. Han har tidigare gett ut ett flertal böcker, däribland "Terrorismens historia", "Tito" och "Fidel Castro" (Historiska Media).
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Kumm Björn

  • Terrorismens historia

    Kumm Björn

    Lättläst och intressant. Viktig för var och en som vill ha en bakgrund till vår tids till synes obegripliga våld.? Hallandsposten Romartidens judiska seloter, Röda brigaderna i Italien, Baader-Meinhof-ligan i Tyskland, USA:s extrema patrioter ? må...

  • Che

    Kumm Björn

    »Che Guevaras död är mitt livs scoop, en avgörande historisk händelse jag helst sluppit rapportera. Jag var tung i själen. Närmare 40 år senare vill jag berätta om Ernesto Che Guevaras liv, abrupt avslutat i Bolivia, mer dramatiskt och mer omvälva...

Bloggat om Kalla kriget