Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
364
Utgivningsdatum
2013-02-13
Förlag
Historiska Media
ISBN
9789187263675
Stormaktens sista krig (e-bok)

Stormaktens sista krig (e-bok)

E-bok (EPUB), Svenska, 2013-02-13
59
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån · Ingen bindningstid

Fascinerande skildring om hur stormakten Sverige slogs i spillror!

När det stora nordiska kriget bröt ut år 1700 var Sverige en europeisk stormakt. Tjugo år senare hade några av historiens mest klassiska fältslag utspelats. Den forne maktjätten låg i spillror. Vad var det egentligen som hände?

Stormaktens sista krig spänner över framgångarna i Narva och Fraustadt, motgångarna i Poltava och Karl XII:s turkiska exil, men Olle Larsson börjar sin skildring med att beskriva 1600-talets politiska förhållanden. Han visar hur det lilla landet Sverige lyckades ta sig in på de stora militära arenorna. Så småningom började ryska offensiver nagga det svenska stormaktsväldet i kanterna. Efter svenskarnas fälttåg till Norge tog det i stort sett slut: Karl XII sköts till döds vid Fredrikshald och sedan dröjde det inte många år förrän det stora nordiska kriget var över, den svenska stormaktstiden likaså.

Stormaktens sista krig bygger på den senaste forskningen och är en bred exposé över allt som följde i fälttågens kölvatten: soldaternas leverne, livet i ockupationsländerna och tillvaron hemma i Sverige. Med kulturhistoriska fördjupningar, diskussioner av politiska, ekonomiska och sociala förhållanden och genusrelationer breddas skildringen av den svenska arméns frammarsch i Europa.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Larsson Olle

  • Svensk historia

    Larsson Olle, Marklund Andreas

    »Svensk historia kan mycket väl bli ett nytt standardverk i Sveriges historia för skolelever och historiestuderande, men den kan också med fördel rekommenderas för alla som är intresserade av Sveriges historia. Den borgar för en njutbar läsuppleve...

  • Smålands historia

    Larsson Olle

    Varför förknippas den röda stugan med Småland? Varför känns Emil och Döderhultarn så urtypiskt småländska? Smålands historia inleder med att berätta om Småland och smålänningarna i myt och verklighet. Boken är rikt illustrerad med många nytagna bi...