Flottning och kulturmiljövård i Linsellborren : en bok om stenkistorna i Linsellborren. Om deras historia från flottningsepoken och restaureringen av dem (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
70
Utgivningsdatum
2013-02-01
Upplaga
1
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Medarbetare
Olsson, Anna (form) / Andersson, Mats (foto)
Dimensioner
215 x 158 x 12 mm
Vikt
328 g
SAB
Bgk,363.69
ISBN
9789187283086
Flottning och kulturmiljövård i Linsellborren : en bok om stenkistorna i Linsellborren. Om deras historia från flottningsepoken och restaureringen av dem (inbunden)

Flottning och kulturmiljövård i Linsellborren : en bok om stenkistorna i Linsellborren. Om deras historia från flottningsepoken och restaureringen av dem

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2013-02-01

Slutsåld

Flottningen är en avslutad epok i Sveriges historia. Berättelser och ett helt vokabulär försvinner med den sista generationen flottare.
Kvar blir byggnadsminnen och kulturmiljöer, som kan ge oss en bild av hur timmerflottning gick till. Det kan vara halvt borteroderade timmerbommar eller välbevarade kilstensmurar. Men i många fall är de gamla flottningsmiljöerna borta, lagda under vatten eller långt upp på land på grund av vattenkraftens uppdämningar.
Men ännu finns platser där man kan höra historiens vingslag, platser som kan berätta om livet förr. Linsellborren i Härjedalen är en sådan.
Det här är en bok om flottningen i Linsellborren, om spåren som blev kvar i landskapet och om arbetet med att restaurera de långa kilstensmurarna mitt i älven. Ett minnesmärke som när det vårdas väl kan berätta om den svunna flottningsepoken under lång tid framöver.
Linsell är en by i Härjedalen, belägen vid Ljusnans strand. Före kraftverkens och dammarnas tid var Ljusnan (ovanför Ljusdal) en älv med många forsar. Idag är området kring Linsellborren den enda del av Ljusnan inom Härjedalen, som inte byggts ut för vattenkraft. 2002 bildades här Linsellborrens naturreservat som omfattar en 15 km lång sträcka av Ljusnan mellan Ransjön och Svegsjön och ett 160 hektar stort skogsmarksområde kring Linsellborren.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Flottning och kulturmiljövård i Linsellborren : en bok om stenkistorna i Linsellborren. Om deras historia från flottningsepoken och restaureringen av dem. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Intressant ämne om en svunnen epok, som inte många...
    keian, 9 november 2013

    Intressant ämne om en svunnen epok, som inte många minns idag. Bra bilder och bra intervjuer. Alltid intressant att möta eldsjälar inom olika områden. Förhoppningsvis kommer restaureringen av stenkistorna att fullföljas så att kommande generationer kan se dem.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Anna Olsson