Bröderna Erikssons möbelverkstad : när Taserudsjugend kom till världen (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
255
Utgivningsdatum
2015-08-17
Upplaga
1
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Medarbetare
Kollberg, Per (form) / Hellström, Lena (foto)
Dimensioner
295 x 255 x 25 mm
Vikt
1510 g
SAB
Ihhb
ISBN
9789187283628
Bröderna Erikssons möbelverkstad : när Taserudsjugend kom till världen (inbunden)

Bröderna Erikssons möbelverkstad : när Taserudsjugend kom till världen

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2015-08-17
299
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Bröderna Eriksson (Ola, Karl och Elis) övertog sin fars snickeri 1891 och startade Bröderna Erikssons Möbelverkstad i Arvika. De var då alla välutbildade och snickeriet var redo utföra avancerade beställningar.
De engagerade hantverkare, konstnärer, smeder och väverskor i arbetet med uppdragen och ur detta växte den nya tidens konsthantverk.
Konstnärerna i Rackstadgruppen anlitades; exempelvis ritade Gustaf Fjæstad möbler, Björn Ahlgrensson och Maja Fjæstad ritade intarsiamönster för möbler.
Anmärkningsvärt är att i tidens styvt manliga värld tillät Bröderna Eriksson även flera kvinnor att gå i lära på snickeriet. Exempelvis utbildade sig Nanna Johansen (dotter till Skagenkonstnären Viggo Johansen) hos bröderna i Taserud.
Lillebror Christian, med 20 år i internationella miljöer och konstutbildning från Paris, var en stark komplettering till Bröderna Erikssons snickeri. Han hade knutit många vänskapsband och kontakter, han var en erkänd skulptör och han hade kontinuerliga kontakter med Stockholms överklass och nya borgerlighet. Beställningarna flödade och snickeriet kunde i strid ström leverera färdiga möbler via tågtransport till Stockholm men också andra delar av landet Christian fick ett stort skulpturuppdrag för Kiruna nya kyrka.
Brödrakvartettens stora kunskaper och breda nätverk skapar helt unika möbler som i dag hör till landets förnäma kulturarv. De introducerade en egen variant av det som senare skulle komma att kallas Jugendstil.
En nyckel till framgången är deras stora sociala kompetens och förmåga till samarbete. Samarbetspartners var tidens stora arkitekter och samhällsbyggare, kundkretsen dåtidens stilmedvetna överklass och nya borgerlighet. Prins Eugén, Nils Kreuger, Karl-Otto och Eva Bonnier, Ernest Thiel, Pontus Fürstenberg, Hjalmar Lundbohm och Carl Laurin är bara några exempel på viktiga personer i sammanhanget.
Bland formgivarna av möbler som tillverkades i Taserud kan nämnas Carl Westman, Ragnar Östberg, Axel Lindegren, Elis Benkert m fl.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Bröderna Erikssons möbelverkstad : när Taserudsjugend kom till världen
 2. +
 3. Att göra en klassiker : en studie av fenomenet moderna möberklassiker i en samtida svensk kontext

De som köpt den här boken har ofta också köpt Att göra en klassiker : en studie av fenomenet ... av Anna Wahlöö (häftad).

Köp båda 2 för 498 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Bröderna Erikssons möbelverkstad : när Taserudsjugend kom till världen. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Om Taserudsjugend
  imba (Vänersborg), 9 december 2015

  Intressant bok, men skulle önskat veta mer om andra föremål, då det fanns en annan modell av träljusstake och det gjordes även träfat.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Lena Hellström

 • Alla dessa dagrar - om ett rött hus i skogen och ett arv att förvalta

  Lena Hellström

  Med naturen som förutsättning, traditionen som grund och människan som mått växer det som vi kallar rural form. Alla dessa dagrar handlar om sinnligheten i runnet handblåst glas som speglar rum och naturens rörelser utanför fönstren, om årstiderna...

 • Requiem över rädslan

  Lena Hellström

  Lena Hellströms starka texter och Sune Högbergs suggstiva bilder smälter samman till en berättelse om smärta, vilsenhet och rädsla men också livslust och glädje. Det är deras förhoppning att boken ska ge förtröstan, näring och mod till andra rädda...

Bloggat om Bröderna Erikssons möbelverkstad : när Ta...