Skogshuggarna i Fjärran västerns skogar : en unik svensk utvandringshistoria (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
136
Utgivningsdatum
2016-06-01
Upplaga
1
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Medarbetare
Kollberg, Per (form)
Dimensioner
230 x 250 x 15 mm
Vikt
814 g
SAB
Kcx-qa
ISBN
9789187283833
Skogshuggarna i Fjärran västerns skogar : en unik svensk utvandringshistoria (inbunden)

Skogshuggarna i Fjärran västerns skogar : en unik svensk utvandringshistoria

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2016-06-01
244
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
1883 anslöts Portland, Oregon, till det amerikanska järnvägsnätet. Med järnvägens ankomst tog invandringen fart och många skandinaver letade sig fram till Oregon och Washington där de kom att bli den största invandrargruppen.

Det var inte bara män i Fjärran västerns skogar. Skogsbolagen insåg tidigt att de kunde minska antalet slagsmål och olyckor - och alltför ohejdat supande - om de i skogshuggarlägren erbjöd hustrur och barn husrum i små, enkla och flyttbara bostäder, vilket ledde till att många läger utvecklades till små, ambulerande byar med både skola och butik. Unika familjebilder visar hur livet tedde sig för många av de svenska kvinnor och barn som bodde i lägren.

Boken försöker inte dokumentera skogsbrukets historia i hela detta enorma område, utan väljer, för att göra ämnet hanterbart och överskådligt, ett litet, representativt område på ömse sidor av den amerikanska västkustens största älv, Columbiafloden. Det var där det började...

De unika bilderna visar hur skogarna i början på 1900-talet myllrade av skogshuggarläger, ny teknik, ångdrivna vinschar, stålkablar, järnvägar, vägar och lastbilar. Den amerikanska västkustens stora städer Seattle, Tacoma, Olympia, Portland, Salem, San Francisco, Sacramento och Los Angeles höll på att byggas och det tycktes inte finnas några gränser för sågverkens hunger efter stockar.

Ett avslutande kapitel beskriver hur skog och skogsbruk ser ut idag.

Kulturrådet väljer, i 2018 års vårupplaga utav New Swedish Books, bland annat Skogshuggarna i Fjärran västerns skogar som "The best of the latest Swedish literature".
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Skogshuggarna i Fjärran västerns skogar : en unik svensk utvandringshistoria
 2. +
 3. Beskrifning om de Swenska Församlingars Forna och Närwarande Tilstånd

De som köpt den här boken har ofta också köpt Beskrifning om de Swenska Församlingars Forna o... av Israel Acrelius (inbunden).

Köp båda 2 för 530 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Skogshuggarna i Fjärran västerns skogar : en unik svensk utvandringshistoria. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Bra rubrik
  Stig-Åke Andersson, 14 februari 2017

  Synnerligen intressant ämne, med tanke på hur många som utvandrat.

  Många av bilderna behöver en bra text , som beskriver innehållet, var och när,, även om någon är identifierad på bilden.

  Möjligen borde de som lämnat bilderna fått berätta litet om dem och varför just de har bilden.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Lars Nordström

 • Telegrammet från New York

  Lars Nordström

  I november 1910 faller en familj i Blekinge sönder. En nybliven änka överger sina sju barn och försvinner till Amerika. När detta inträffar är den ende pojken i syskonskaran sex år gammal. Pojken är den blivande författaren Harry Martinson. Hans l...

Bloggat om Skogshuggarna i Fjärran västerns skogar :...