Själens krypta : en essä om Karin Boyes roman Kris (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
208
Utgivningsdatum
2017-11-16
Förlag
Lindelöws bokförlag
Dimensioner
205 x 150 x 20 mm
Vikt
389 g
SAB
G
ISBN
9789187291876
Själens krypta : en essä om Karin Boyes roman Kris (inbunden)

Själens krypta : en essä om Karin Boyes roman Kris

Inbunden Svenska, 2017-11-16
113
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Karin Boyes Kris orsakade stor debatt. Den självbiografiska romanen ställer avgörande frågor om sexualitet och moral. Men framför allt kastar berättelsen om Malin Forsts djupa kris ljus över människans tidlösa existentiella öde. Peter Jansson skriver i sin essä om en förtvivlad röst som aldrig kom ur ungdomskrisen, trots en stark livsvilja, som sedan mynnade ut i författarens tragiska död 1941.

Hennes roman lyfter fram brännheta frågor i 1930-talets Sverige: om sexualitet och förbud, om estetik och skönhet, om normer och moral, om tro och kristendom, och om den enskilda människans möjligheter att revoltera mot skola och undervisning, förnuftet, traditionen, det goda, mot kyrkan, makten och samhällsordningen. Boken vittnar också om ett brott med romankonventionerna, den öppnar genom sin komposition och stil mot ett modernistiskt formspråk, och den lämnade spår i Karin Boyes fortsatta prosaarbete och diktande.

Men framför allt kastar hennes berättelse om Malin Forsts tonårsupplevelse och djupa kris, ljus över människans existentiella villkor. Peter Jansson ser bakom texten en ensam röst av förtvivlan. Och i denna essäbok, Själens krypta, söker han genom existensfilosofiska och psykoanalytiska begrepp samtida vittnesbörd, hennes övriga poesi, noveller och i Kallocain, visa hur Karin Boye i egentlig mening aldrig kom ur ungdomskrisen, istället bar på en dödslängtan och ett melankoliskt lidande, förborgat i en krypta som ledde fram till henens själmord. Bland många böcker och källor lyfter Peter Jansson fram Margit Abenius och Johan Svedjedals mångbottnade och avgörande biografier, från 1950 respektive 2017.

Peter Jansson är civilingenjör i elektroteknik, filosof, legitimerad psykoterapeut och privatpraktiserande psykoanalytiker i Göteborg. Detta är hans bokdebut.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Själens krypta : en essä om Karin Boyes roman Kris
 2. +
 3. Barndomsbrunnen : en historia om sjukdom och minne i brutna rader

De som köpt den här boken har ofta också köpt Barndomsbrunnen : en historia om sjukdom och mi... av Göran Greider (inbunden).

Köp båda 2 för 318 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Peter Jansson

 • Exilens språk : texter

  Anders Olsson, Peter Jansson, Marcia Sá Cavalcante Schuback, Jila Mossaed, Per Magnus Johansson

  Hur kan en person genom poesin och möjligheten att uttrycka sig med ord överskrida exilens prövningar? Vad är det att ha språket som sitt hem? Många människor världen över måste lämna de länder där de har fötts och vuxit upp, ibland utan hopp om a...

 • Nya tankar om kreativitet och flow

  Georg Klein, Alyson Jk Bailes, Aaron Ciechanover, Ingemar Ernberg, Peter Jansson

  Är kreativitet bara ett modeord eller en djup drivkraft hos människan? Och vad är flow? Och vad händer när de två samverkar? Georg Klein skriver i bokens förord: Den starka driften att med egen förmåga ta sig an en utmanande uppgift är ett fundame...