Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
357
Utgivningsdatum
2013-07-01
Upplaga
1
Förlag
Pärspektiv förlag
Medarbetare
Elfors, Susanna (förf.) / Grankvist, Per (förf.) / Hagbert, Pernilla (förf.) / Hammar, K. G. (förf.) / Holmgren, Pär (förf.) / Hornborg, Alf (förf.) / Jerneck, Anne (förf.) / Karlsson, Sara (förf.) / Larsson, Billy (förf.) / Lindström, Fredrik (förf.) / Lundin, Ylva (förf.) / Oscarsson, Stina (förf.
Dimensioner
178 x 108 x 22 mm
Vikt
295 g
SAB
Odg
ISBN
9789187329043

Att svära i kyrkan : tjugofyra röster om evig tillväxt på en ändlig planet

(11 röster)  |   Läs 3 recensioner
Pocket,  Svenska, 2013-07-01

Slutsåld

Det är lätt att hitta invändningar mot BNP-tillväxt men det är inte konstruktivt att blunda för att vårt moderna samhälle i alla dess delar är utvecklat under en tid av expansion. Tekniska framsteg och ökad produktivitet har lett till minskat behov av arbetskraft, men så länge ekonomin växte var det möjligt att "skapa" nya jobb. Utan tillväxt riskerar nu arbetslösheten skjuta i höjden. Dessutom är viktiga byggstenar i den välfärd som vi värnar - sjukvård, skola och pensioner - i grunden hotade när tillväxten uteblir och vi går in i den ständiga lågkonjunkturen.

Och inte bara sysselsättning och välfärd är i riskzonen. Det finansiella systemet kan rasa samman den dag som expansionen inte längre är möjlig. I en verklighet med en växande real ekonomi var det inte bara möjligt att öka skuldsättningen, det var faktiskt för de flesta både klokt och rationellt att göra så. Som en följd av det har, under de senaste årtiondena, den finansiella sektorn och de samlade skulderna växt till en gigantisk storlek. Det som fram till nu har varit en förutsättning och ett smörjmedel för samhällsutvecklingen riskerar bli den kvarnsten som sänker tillväxten.

Detta är i ett nötskal tillväxtens dilemma. Å ena sidan uppenbara gränser för fortsatt tillväxt. Ekologiska och resursmässiga gränser som inte är förhandlingsbara. Å andra sidan ett samhälle som förutsätter ständig expansion. I en krympande ekonomi kommer inte bara välfärden, utan också den sociala stabiliteten, demokratin och i förlängningen freden att sväva i fara.

Tjugofyra röster om evig tillväxt på en ändlig planet.
Med bidrag av:
Katarina Bjärvall, Anna Borgeryd, Bengt Brülde, Amelia Bryne
Stefan Edman, Susanna Elfors, Per Grankvist, Pernilla Hagbert
KG Hammar, Pär Holmgren, Alf Hornborg, Anne Jerneck
Sara Karlsson, Billy Larsson, Fredrik Lindström, Ylva Lundin
Stina Oscarson, Christer Sanne, Birger Schlaug, Fredrik Sjöberg
Stellan Tengroth, Anders Wijkman, Lars Wilderäng, Boo Östberg.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Att svära i kyrkan : tjugofyra röster om evig tillväxt på en ändlig planet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Boken som beskriver flera författares olika synvinkel...
  Rune Lindqvist, 22 september 2013

  Boken som beskriver flera författares olika synvinkel på tillväxtens dilemma är engagerande, viktig, och i högsta grad läsvärd. Köp den

 2. En viktig bok som rimligtvis inte lämnar någon oberörd...
  Monica, 30 augusti 2013

  En viktig bok som rimligtvis inte lämnar någon oberörd och det är dessutom inspirerar den till att stanna upp och tänka till vad sjutton vi håller på med. Hoppas, hoppas att många läser den!

 3. En mycket bra bok, som jag önskar att många läser och...
  Ingvar Svensson, 17 juli 2013

  En mycket bra bok, som jag önskar att många läser och begrundar. Innehållet bör få oss alla att tänka till.

Visa alla 3 recensioner