Patientens pris : ett reportage om den svenska sjukvården och marknaden (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
165
Utgivningsdatum
2013-04-17
Upplaga
1
Förlag
Weyler Förlag
Dimensioner
190 x 140 x 10 mm
Vikt
172 g
SAB
Vp
ISBN
9789187347153
Patientens pris : ett reportage om den svenska sjukvården och marknaden (inbunden)

Patientens pris : ett reportage om den svenska sjukvården och marknaden

(38 röster)  |  Läs 18 recensioner
Inbunden Svenska, 2013-04-17

Slutsåld

Den svenska sjukvården står under debatt. Maciej Zaremba har tagit sig in bakom debattens fronter för att ta reda på hur vården egentligen styrs. Han rapporterar om det som läkare och sjuksköterskor vetat sen länge och patienter fått känna in på kroppen: en sjukvårdsmarknad där vård blivit produkter. Så vad kostar en patient? Vem sätter priset? Hur gick det till när våra politiker gjorde vissa patienter mer lönsamma än andra? Och vad är New Public Management?

Maciej Zarembas reportage väckte en storm av reaktioner när det vintern 2013 först publicerades i Dagens Nyheter. Här skriver också läkaren Magnus Lind om sina egna erfarenheter från sjukvårdsmarknaden och han ger dessutom ett alternativt förslag till styrning. Statsvetarna Shirin Ahlbäck Öberg och Sten Widmalm kompletterar reportaget med en genomgång av hur Sverige fick ett nytt och för de flesta helt okänt system för styrning av den offentliga sektorn.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 18 recensioner av Patientens pris : ett reportage om den svenska sjukvården och marknaden. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Borde vara landstingens bibel!
  Unos multorum, 12 juli 2014

  Fantastiskt att det finns journalister som kan ge oss medborgare information om det samhälle som vi alla blir "rånade" av. Där våra skattemedel går ner i fickorna på skrupelfria figurer och där sjuka lämnas åt sitt öde och prissätts efter ålder och sjukdom.

 2. Sjukt intressant och väl genomförd reportagebok....
  Johan Eskil, 10 december 2013

  Sjukt intressant och väl genomförd reportagebok. Därtill synnerligen välskriven; språket är tätt, välklingande och pregnant.

  Man inser att Zaremba är vår störste reporter.

 3. En briljant bok som beskriver mekanismen bakom...
  Guldberg Niels, 2 december 2013

  En briljant bok som beskriver mekanismen bakom sjukvårdens nedmontering. Boken nagelfar den perverterade oförutsägbare ekonomisk styrning som förklarar missnöjet hos patienter och vårdens personal.

 4. En bok som framför allt landstingspolitiker borde läsa...
  Rina Andersson, 21 november 2013

  En bok som framför allt landstingspolitiker borde läsa och ta till sig. Dags att börja fokusera på patienterna och inte bara på enkäter som inte leder till mycket. Ledningsutbildningarna är ungefär lika gång från gång. Det är bara namnen som förändras. Företagen som har dessa utbildningar måste skära guld med täljkniv, verkar inte finnas något slut. När får fotfolket reda på vad dessa utbildningar leder till?
  Var tog utredningen som gjordes om att landstinget kunde avskaffas vägen?

 5. Författares slutsatser och jämförelser stämmer till...
  Per Kristiansson, 14 augusti 2013

  Författares slutsatser och jämförelser stämmer till eftertanke, Boken förklarar på ett roligt och sakligt sätt, de problem sam dagens sjukvård brottas med, och som till stora delar beror på inkompetenta administratörer och ekonomer, som totalt saknar medicinsk kompetens och förståelse.

 6. Bästa reportaget, och inte bara om sjukvården utan om...
  Stephan Karlsson, 2 augusti 2013

  Bästa reportaget, och inte bara om sjukvården utan om hur hela den offentliga servicen prissattes i ett köp/säljsystem.

 7. Man får verkligen hoppas att Maciej Zarembas bok får...

  Man får verkligen hoppas att Maciej Zarembas bok får det genomslag i debatten om svensk sjukvård, som den förtjänar. Vi har alltför länge begränsat debatten till enskilda missförhållanden utan att beakta den genomgripande systemförändring som New Public Management inneburit. Med Zarembas bok får vi sammanhanget och en djupare förståelse för det som händer.

 8. En tänkvärd bok, som alla borde läsa. Väcker tankar om...
  Lena Anneli Nilsson, 22 juli 2013

  En tänkvärd bok, som alla borde läsa. Väcker tankar om vad som händer när man blir sjuk och gammal. Framförallt borde alla politiker läsa denna bok.

 9. Alla borde läsa boken, lättläst, med många exempel...
  kirsten hackzell, 19 juli 2013

  Alla borde läsa boken, lättläst, med många exempel från verkligheten. Viktig information att känna till om man vill delta i debatten om dagens sjukvård.

 10. Zarembas reportage om läget i den svenska sjukvården...
  Marja-Leena , 16 juli 2013

  Zarembas reportage om läget i den svenska sjukvården bör läsas av alla - såväl patienter som sjukvårdspersonal, anhöriga, sjukvårdens ekonomer och beslutsfattare, och framför allt politiker.
  Zarembas granskning visar att vårdens organisation och finansiering är felkonstruerad för sitt syfte.
  Rapporten är väl underbyggd och har i stor omfattning bekräftats av sjukvårdens egen personal, t ex flera tusen läkare på i ett upprop på Läkartidningens webbsida. Sjukvårdsminister Göran Hägglu... Läs hela recensionen

 11. En skrämmande, välskriven och belysande larmrapport om...
  Åke, 4 juni 2013

  En skrämmande, välskriven och belysande larmrapport om politikernas lekstuga i sjukvården. Mycket angelägen läsning för var och en som inte samtycker till slöseri med skattemedel och som kan tänka sig att någon gång behöva en fungerande sjukvård

 12. Lite väl spretig om ambitionen var att ge uppslag till...
  Stig Nyman, 3 juni 2013

  Lite väl spretig om ambitionen var att ge uppslag till utveckling. Inte en rad om spännande och utvecklande ersättningssystem med kvalitetskriterier som grund. Jag tänker på "value based reimbursement" som sedan några år praktiseras i Stockholms Läns Landsting för knä- och höftledsplastik och som från och med i höst omfattar ryggkirurgi.

 13. Imponerad av författarens omfattande kunskapsinsamling...
  Jan Ragnarsson, 3 juni 2013

  Imponerad av författarens omfattande kunskapsinsamling och begripliga redovisning. Innehållet gör mig skräckslagen. Jag visste inte att vårt ledarskap hade denna låga kvalitet som jag tycker mig finna.

 14. Zarmeba förklarar begripligt varför det ser ut som det...
  Rune Eriksson, 31 maj 2013

  Zarmeba förklarar begripligt varför det ser ut som det gör -illa- inom svensk sjukvård. Varje patient har stor nytta av att läsa och agera utifrån erhållen insikt. En mycket läs- och tänkvärd bok.

 15. Så mycket man inte visste om svensk sjukvård och...
  Kerstin Berlman, 31 maj 2013

  Så mycket man inte visste om svensk sjukvård och varför den är som den är. Var i London i augusti 1990, när Margaret Thahter självsvåldigt och utan att fråga professionen, genomförde detta köp - och sälj-system. Läkarna rasade - och förutsade just det som nu sker i vårt land.
  Allt har sitt pris. Och här är det patienten som får betala!
  Allt beskrivet på saklig prosa - och som rör upp både förnuft och känsla!
  Ett utomordentligt väl genomfört granskande reportage! Mer sådant!

 16. Bra skriven i ett mycket viktigt och angeläget ämne....
  Åke Brandt, 28 maj 2013

  Bra skriven i ett mycket viktigt och angeläget ämne. Stämmer till fullo med verkligheten utan överdrifter. Den avslutande delen med kommentarer av statsvetarna är ett bra och viktig komplement, och tydliggör det lömska i den ekonomiska styrningen.

  Rekommenderar även Boken Skogen Vi Ärvde, som belyser det fula och delvis olagliga spel som sker i det tysta kring skogen.

 17. Äntligen avslöjas den vansnniga trenden inom svenk...
  Michael Wantschura, 27 maj 2013

  Äntligen avslöjas den vansnniga trenden inom svenk sjukvård att bedriva just sjukvården såsom en fabrik. All mänsklighet har försvunnit sedan införärandet av "sukvårdsproduktionen". Detta är orsaken till den så kallade "vårdkrisen". Artiklarna, och nu danna viktiga bok av Zaremba borde spridas till alla som har med vård och omsorg att göra, ja inte bara till de utan också till alla nuvarande och blivande patienter - alltså till alla människor i Sverige. Alla läkare som jag har pratat med är ... Läs hela recensionen

 18. En mycket viktig bok som skapar debatt i en fråga som...
  EllaMaj , 24 maj 2013

  En mycket viktig bok som skapar debatt i en fråga som berör oss alla. Utgår från Maciej Zarembas artiklar publicerade i DN.

Visa alla 18 recensioner

Fler böcker av Maciej Zaremba