Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.3 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
131
Utgivningsdatum
2013-04-18
Upplaga
1
Förlag
Weyler förlag
ISBN
9789187347207

Patientens pris : ett reportage om den svenska sjukvården och marknaden E-bok

(4 röster)  |  Läs 1 recension
E-bok,  Svenska, 2013-04-18

Styckköp

169

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Den svenska sjukvården står under debatt. Maciej Zaremba har tagit sig in bakom debattens fronter för att ta reda på hur vården egentligen styrs. Han rapporterar om det som läkare och sjuksköterskor vetat sen länge och patienter fått känna in på kroppen: en "sjukvårdsmarknad" där vård blivit produkter. Så vad kostar en patient? Vem sätter priset? Hur gick det till när våra politiker gjorde vissa patienter mer lönsamma än andra? Och vad är New Public Management?

Maciej Zarembas reportage väckte en storm av reaktioner när det vintern 2013 först publicerades i Dagens Nyheter. En av dem som reagerade var Magnus Lind, f d överläkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm, och som i boken skriver om sina egna erfarenheter från "sjukvårdsmarknaden" och dessutom kommer med ett alternativt förslag till styrning och mätning av effektivitet i vården. Statsvetarna Shirin Ahlbäck Öberg och Sten Widmalm, Uppsala universitet, kompletterar Maciej Zarembas reportage med en genomgång av hur Sverige fick ett nytt och för de flesta helt okänt system för styrning av den offentliga sektorn och de ger dessutom en överblick över den internationella debatten och det som kommit att kallas New Public Management.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Patientens pris : ett reportage om den svenska sjukvården och marknaden. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Patienten är en handelsvara, samma som spik!
    Bo Hofvander, 17 juni 2020

    Det är skrämmande uppgifter man får avslöjat om hur den svenska sjukvården blivit en ekonomisk affär och inte längre en frågan om att ge en god vård åt de som behöver den.
    Har rekommenderat min doktor på vårdcentralen att läsa boken, för när jag redogjorde för varför han var tvungen att slå i en liten katalog för att diagnosrelatera den vården jag precis fått, hade han ingen aning om hur det kom sig.
    Inte heller visste han vad "DRG" stod för. Att all vård hänvisas till "Diagnosrelate... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Maciej Zaremba