Visioner, vägval och verkligheter : svenska universitet och högskolor i utveckling efter 1940 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
281
Utgivningsdatum
2013-08-26
Upplaga
1
Förlag
Nordic Academic Press
Dimensioner
226 x 155 x 23 mm
Vikt
571 g
SAB
Ep-c,378.4850904
ISBN
9789187351266
Visioner, vägval och verkligheter : svenska universitet och högskolor i utveckling efter 1940 (inbunden)

Visioner, vägval och verkligheter : svenska universitet och högskolor i utveckling efter 1940

Inbunden Svenska, 2013-08-26
239
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
»En högtidsstund för kalenderbitare med högskolan som specialintresse, en reflekterande analys från en akademiker med unikt bred karriär eller ett tänkvärt, uppfordrande inlägg i den aktuella högskoledebatten? Carl-Gustaf Andrén lyckas erbjuda allt detta i en och samma bok.« Tidskriften Universitetsläraren

»Denna gedigna, lärda studie ... är en viktig läsning för såväl verksamma vid universiteten som för politiska beslutsfattare.« Bibliotekstjänst

Svenska universitet och högskolor har genomgått en fullständig omvandling under 1900-talet. En utbildningsboom skapade växande behov och fler krav från universitetsledningar, studenter och politiker. Tillkomsten av nya lärosäten, meningsskillnaderna kring kraven på lärarna och dragkampen mellan externa och interna aktörer har vållat debatter under decennier.

I Visioner, vägval och verkligheter gör nestorn i universitetsvärlden, Carl-Gustaf Andrén, en historisk överblick över de bärande idéer och motiv som stått bakom utvecklingen. Utifrån sin unika erfarenhet genomlyser han styrmekanismerna och besluten kritiskt. Varför valde man vissa lösningar och vilka var motiven? Fram träder viljestarka beslutsfattare, ofta med djup förankring i utbildningssamhället och den utbildningspolitiska sfären, som målmedvetet sökt förverkliga sina ideal.

I sin kartläggning vill författaren förstå drivkrafterna i förändringarna och hur verkligheten tedde sig då besluten genomförts. Kanske finns det möjligheter att också formulera en strategi för en stabil utveckling av verksamheten, att förnya och förbättra högskolearbetet genom att lära av historien?
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Visioner, vägval och verkligheter : svens...