En kort introduktion till offer (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
Veritas skriftserie
Antal sidor
187
Utgivningsdatum
2021-05-26
Upplaga
1
Förlag
Veritas Förlag
SAB
Cm.03
ISBN
9789187389801
En kort introduktion till offer (häftad)

En kort introduktion till offer

Häftad Svenska, 2021-05-26
159 199 Du sparar 40 kr!
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Att offra djur, växter, föremål, och ibland till och med människor, till gudarna har förekommit i de flesta historiska kulturer vi känner till. Även i den förkristna judiska religionen var offer helt centrala, något som kristendomen ärvde. De tidiga kristna förstod Kristi korsoffer som det offer vilket fullkomnade de många judiska djuroffren. De såg också eukaristin som den liturgiska handling vilken gör korsoffret närvarande och förmedlar dess frukter.

I denna introduktion till offret förenas ett brett perspektiv på olika kulturer, teorier om religion och ritualer med ett fokus på kristna tankar om offret. Den grundläggande tesen är att offerbruk speglar en djupt liggande disposition hos människan som tar sig olika uttryck men inte försvinner. Därmed är det avgörande för varje försök till civilisation hur man hanterar offrets logik. Vem offrar vad för vem?

Clemens Cavallin är docent i religionshistoria vid Göteborgs universitet och førsteammanuensis i RLE (religion, livssyn och etik) vid Nord Universitet, Norge. Han har forskat om vedisk religion, ritualteori, katolsk religiositet och religionsstudiet i Indien. Som exempel kan nämnas böckerna »The Efficacy of Sacrifice« (2002), »Ritualization and Human Interiority« (2013), On the Edge of Infinity: A Biography of Michael D. O"Brien« (2017) och »The Future of Religious Studies in India« (2021). Han är ledamot av Veritas utgivningsråd.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. En kort introduktion till offer
  2. +
  3. En kort introduktion till Timmarnas liturgi

De som köpt den här boken har ofta också köpt En kort introduktion till Timmarnas liturgi av Anders Piltz (häftad).

Köp båda 2 för 368 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Clemens Cavallin