En kort introduktion till vägen till Rom : om nordbors konversion till den katolska kyrkan (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
193
Utgivningsdatum
2021-08-20
Upplaga
1
Förlag
Veritas Förlag
SAB
Ckb
ISBN
9789187389825
En kort introduktion till vägen till Rom : om nordbors konversion till den katolska kyrkan (häftad)

En kort introduktion till vägen till Rom : om nordbors konversion till den katolska kyrkan

Häftad Svenska, 2021-08-20
202
  • Skickas inom 3-6 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
»Vägen till Rom! Så betecknas ofta den process som för till upptagning i den katolska kyrkans fulla gemenskap. Detta sammanhänger med att Rom allt sedan fornkyrkans dagar varit en av kristenhetens främsta vallfartsorter och säte för biskopen av Rom, aposteln Petrus efterträdare, som sedan 400-talet bär titeln påve (lat. »papa«). I äldre tider vallfärdade kristna till Rom för att besöka martyrernas och apostlarnas gravar. Vallfärdandet fick ett uppsving i samband med de heliga åren eller »jubelåren«; det första utlystes till år 1300 och det senaste ägde rum år 2016. Från mitten av 1800-talet, då den katolska kyrkan var hårt ansatt av den moderna statsmakten, inleddes traditionen att vallfärda till Rom för att visa sin förbundenhet med påven som kyrkans överhuvud - och så har det förblivit intill dags dato.«

Att som nordbo bli katolik var ingen enkel sak för hundra år sedan. En konversion till den katolska kyrkan var i mångas ögon liktydigt med landsförräderi och ett svek mot fosterlandet och dess traditioner, som den på sin tid be römde svenske kon vertiten och påvlige markisen Claes Lagergren uttryckte i sina memoarer som publicerades på 1920-talet. Tre hundra år tidigare, då de nordiska länderna blivit evangelisk-lutherska konfessionsstater och avfall från den "rena" lutherska läran bestraffades med landsförvisning och egendomsförlust, var detta steg än mer drastiskt. Det fick Magnus Gabriel Block, som konverterade i Rom år 1694 - och många med honom - känna av.

Vad var som förde människor i de nordiska länderna till den katolska kyrkan? Hur motiverades dessa konversioner? Kan man se förändringar över tid? Detta är några av de frågor som tas upp i denna bok som med fokus på de nordiska länderna belyser fenomenet konversion till den katolska kyrkan i ett historiskt perspektiv från mitten av 1500-talet och fram till vår tid.

Boken ingår som nr 3 i Veritas skriftserie »En kort introduktion till...«

YVONNE MARIA WERNER är professor i historia vid Lunds universitet. Hennes specialområde är katolicismens historia i Norden, och hon lett forskningsprojekt och publicerat en rad arbeten på detta område. Som exempel kan nämnas monografierna »Katolsk mission och kvinnlig motkultur« (2002), »Nordisk katolicism« (2005) och »Katolsk manlighet. Det antimoderna alternativet« (2014). Hon är teologie hedersdoktor vid Lunds universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. En kort introduktion till vägen till Rom : om nordbors konversion till den katolska kyrkan
  2. +
  3. Från Willow Creek till sacred heart : hur min kärlek till katolicismen återuppstod

De som köpt den här boken har ofta också köpt Från Willow Creek till sacred heart : hur min k... av Chris Haw (häftad).

Köp båda 2 för 273 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Yvonne Maria Werner