Fjäll i förvandling : tre romaner om kolonialism och kulturkrockar i Sameland (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
528
Utgivningsdatum
2014-05-06
Upplaga
1
Förlag
Ekerlids
Medarbetare
Colbengtson, Tomas (form)
Dimensioner
210 x 165 x 34 mm
Vikt
611 g
SAB
Hc
ISBN
9789187391392
Fjäll i förvandling : tre romaner om kolonialism och kulturkrockar i Sameland (häftad)

Fjäll i förvandling : tre romaner om kolonialism och kulturkrockar i Sameland

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2014-05-06
267
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Nu finns romantrilogin Fattiga som de voro, Separatorn och De tvångsförflyttade samlade i en enda bok. Texterna är reviderade och kompletterade i förhållande till originalutgåvorna. Berättelserna är verklighetsbaserade och ger perspektiv på dagens same- och miljöpolitik. Fjäll i förvandling påminner om Sveriges koloniala förflutna och statens förhållningssätt till det samiska folket.
Första delen, Fattiga som de voro, handlar om de legendariska samerna Stor-Nila och Lill-Docka. Genom huvudpersonernas dramatiska liv speglas utvecklingen i en fjällbygd under 1800-talets begynnande jordbruksexpansion. Boken kom första gången 2007. Detta är tredje upplagan. I Separatorn skildras släktingar till Stor-Nila och kulturkrockar mellan Sverige och Sameland i början av 1900-talet. Isoleringen i den karga fjällbygden börjar brytas, jordbruken blir fler och mötet med den växande staden skapar konflikter för huvudpersonerna. Originalet gavs ut 2009. I sista delen, De tvångsförflyttade, möter samerna nya problem i form av vattenkraftutbyggnader och gruvbrytningar. Samtidigt genomförs den tvångsförflyttning av nordsamer som betraktas som en av de mörkaste fläckarna i Sveriges behandling av samerna. Romanen utspelar sig delvis i tidningsmiljö. Den gavs ut i första upplagan 2013. Människor och händelser i Tärna i södra Lappland står i centrum för berättelserna. Vissa delar utspelar sig i norra Lappland samt i Östersund, Uppsala, Stockholm och de norska fylkena Nordland och Troms.

Boken ges ut av Firma Birger Ekerlid i samarbete med Ekerlids Förlag och Gaaltije, sydsamiskt kulturcentrum. Den innehåller 528 sidor och har 24 illustrationer. Den ges ut i storpocketformat.

Omslagsbild: Tomas Colbengtson.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Fjäll i förvandling : tre romaner om kolonialism och kulturkrockar i Sameland
 2. +
 3. Himlen ska gråta blod

De som köpt den här boken har ofta också köpt Himlen ska gråta blod av Sigbjörn Mostue (pocket).

Köp båda 2 för 316 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Fjäll i förvandling : tre romaner om kolonialism och kulturkrockar i Sameland. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Lättläst, trovärdig och informativ.
  Maria Forsenius, 16 december 2014

  Hej!
  Den är lätt att drukna i. Målande berättelser som är lätt att ta till sig. Det känns som att jag går vis sidan om och registrerar.

Visa alla 1 recensioner