Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
191
Utgivningsdatum
2014-10-08
Upplaga
1
Förlag
Ekerlids
Medarbetare
Emdén, Cahtrin (form)
Dimensioner
280 x 180 x 15 mm
Vikt
402 g
SAB
Lz Tardell, Annette
ISBN
9789187391415
Varför har du ritat siffror på din arm farmor? (inbunden)

Varför har du ritat siffror på din arm farmor?

(12 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2014-10-08
199
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Varför har du ritat siffror på din arm farmor?

Jag är 33 år gammal när min mamma äntligen är beredd att berätta om sin uppväxt i Frankrike under kriget, det hon kallar sitt första liv. Det hon måste glömma bort för att klara av sitt nya liv i Sverige.

För första gången berättade hon vad som hände när hon tvingades ut ur den tillbommade boskapsvagnen tillsammans med sina föräldrar i Auschwitz, i slutet av maj 1944. Hur männen radades upp för sig och kvinnorna för sig.

Längst fram på plattformen vid ett bord satt doktor Joseph Mengele. När vår tur kom tvekade han några sekunder. Han verkade inte kunna bestämma sig. Kanske ska vi båda åt ena eller åt det andra hållet. Jag visste inte, men jag vågade titta honom i ögonen. Så bestämde han sig och skickade mamma åt vänster och mig till höger. Jag ropade: Courage! till mamma. Jag vet inte riktigt vad jag tänkte då, mod att stå ut kanske. Och så gick vi åt var sitt håll.
Så skiljdes vi åt där på plattformen. Och för alltid.

Berättelsen om Annette är ingen roman. Det är en verklig skildring om ett av alla de familjeöden som tillsammans utgör Förintelsen. Men också om livet i Frankrike före och under andra världskriget. Om Vichyregimen som spelade under täcket med nazisterna. Och om flykten undan förföljelserna av judar.

Denna bok handlar också om Sverige. Om förtvivlade vädjanden från släktingar i Stockholm. Om fega svenska myndigheter och politiker. Och om en son som först i vuxen ålder vågar söka sanningen om sin mors bakgrund.

Rolf Tardell föddes 1959 i Jönköping. Han har arbetat som journalist i 30 år. Sedan 1990 har han varit anställd på Sveriges Televisions nyhetsredaktioner; Rapport och Aktuellt. Han har arbetat som reporter, kommentator och redaktör. För närvarande är han redaktör för Agenda.
Varför har du ritat siffror på din arm farmor? är hans debut som författare.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Varför har du ritat siffror på din arm farmor?. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Det tål att upprepas
  Roland Barteg, 16 februari 2015

  En bok som borde läsas av många, det som hände då får aldrig glömmas bort.....
  Vi har inte råd att upprepa samma misstag om och om igen.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Rolf Tardell

 • Kvinnorna i Ravensbrück

  Rolf Tardell

  Samma dag som Rolf Tardells mamma Annette anlände med båt till Malmö i april 1945 kom en polsk före detta lägerfånge till Sverige. Liksom författarens mamma hade hon hämtats av de Vita bussarna i kvinnolägret Ravensbrück. Hennes namn var Helena Dz...

Bloggat om Varför har du ritat siffror på din arm fa...