Tryckta visor (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Acta academiae regiae Gustavi Adolphi (del 134)
Antal sidor
225
Utgivningsdatum
2015-02-16
Förlag
Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur
Dimensioner
247 x 170 x 17 mm
Vikt
621 g
SAB
Gc.07,Iju-c
ISBN
9789187403101

Tryckta visor

Inbunden,  Svenska, 2015-02-16
283
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Ur skillingtryck läste och sjöng tiotusentals människor i vårt land under mer än trehundra år. De små tryckalstren kunde köpas vid marknader, i cigarrbodar och av kringvandrande försäljare. Visorna kunde locka till både skratt och tårar, men trycken var också ett medium för att förmedla braskande nyheter till folket i form av visor.

För dagens forskare har dessa folkliga vistryck mycket att berätta. Detta får sin belysning i föreliggande bok där artikelförfattarna, forskare inom musikhistoria, litteraturvetenskap, etnologi, historia och konstvetenskap, både använder och belyser skillingtryck som källor. Artiklarna bygger på föredrag vid seminariet »Skillingtryck som källmaterial» som anordnades den 17 september 2013 av Svenskt visarkiv och Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur.

Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur är en riksakademi med säte i Uppsala. Sin uppgift att främja forskning rörande svensk folklig kultur, begreppet taget i vid mening, skall Akademien enligt sina stadgar bland annat fullgöra genom att i sina skriftserier offentliggöra forskningsrön inom ämnesområden som den har till uppgift att vårda sig om. Huvudserien är Acta Academiae Regiae Gustavi Adolphi, vars första nummer utkom 1933. Bland övriga serier kan nämnas Folklivsskildringar och bygdestudier, Kungl. Gustav Adolfs Akademiens småskrifter och Svenska sagor och sägner.

Redaktör för skriftserierna är Akademiens sekreterare, docent Maj Reinhammar, maj.reinhammar@agora.se.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Tryckta visor
  2. +
  3. Spelmansböcker i Norden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Spelmansböcker i Norden av Märta Ramsten, Mathias Boström, Karin L Eriksson, Magnus Gustafsson (häftad).

Köp båda 2 för 617 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna