Nybyggarliv i Vilhelmina 5. (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Acta academiae regiae Gustavi Adolphi (del 137)
Antal sidor
186
Utgivningsdatum
2015-02-21
Förlag
Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur
Dimensioner
243 x 166 x 15 mm
Vikt
537 g
SAB
Ncciz Vilhelmina,Mx-cci
ISBN
9789187403149
Nybyggarliv i Vilhelmina 5. (häftad)

Nybyggarliv i Vilhelmina 5.

Häftad Svenska, 2015-02-21
269
  • Skickas inom 3-6 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Denna bok, femte volymen i serien »Nybyggarliv i Vilhelmina», bygger på folklivsuppteckningar gjorda av i första hand Nils Eriksson och Lisa Johansson.

När ett barn föddes var det många seder och bruk som skulle beaktas. Dopet var en viktig händelse, och de faddrar som följde barnet hade betydelse för resten av livet.

Barnen fick tidigt hjälpa till och utsattes för stora krav från föräldrarna, som ofta hade en övertro på aga som uppfostringsmedel. De gick vanligen inte i skolan mer än tre-fyra 12-veckorsterminer. För att bli konfirmerad måste man kunna läsa, och konfirmationen var en förutsättning för att man skulle bli betraktad som vuxen.

I nybyggarfamiljerna fanns en klar uppdelning av de olika arbetsuppgifterna. Alla visste vad de skulle göra. Gängse arbeten på våren var bl.a. vedhuggning, fiske, jakt på sjöfågel, utkörning av gödsel på markerna och tillverkning av näverrep. Man skulle också bryta åker och få potatisen i jorden. I mitten av juli startade slåttern, som var årets brådaste tid. När den var över, började man sätta ut näten. På hösten hade kvinnorna mycket att göra i samband med slakten. Potatisen togs upp och fågeljakten inleddes och den fortsatte sedan under vintern. På vinterföret företogs handelsfärder till Åsele eller till Norge. Vintern var också slöjdandets tid.

Kyrkhelgerna spelade en viktig roll i nybyggarnas liv. Religiositeten präglades av fruktan för Guds straff.

Nybyggarlivet krävde samarbete mellan nybyggarna. Även förhållandet mellan nybyggarna och renskötarna blev med tiden allt bättre.

På ålderns höst överlät eller sålde man sitt hemman mot krav på fortsatt boende och visst underhåll. Värre var det för de medellösa, som kunde bli uselt behandlade. Det förekom att de auktionerades bort till lägstbjudande.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Nybyggarliv i Vilhelmina 5.
  2. +
  3. Nybyggarliv i Vilhelmina 6.

De som köpt den här boken har ofta också köpt Nybyggarliv i Vilhelmina 6. av Rolf Kjellström (häftad).

Köp båda 2 för 518 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Rolf Kjellström