Med stänk av dialekt (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Acta academiae regiae Gustavi Adolphi (del 141)
Antal sidor
250
Utgivningsdatum
2016-02-16
Förlag
Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur
Dimensioner
242 x 165 x 15 mm
Vikt
520 g
SAB
Fc
ISBN
9789187403187

Med stänk av dialekt

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2016-02-16
269
 • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Detta arbete handlar om Frödings dialektbruk i riksspråkliga dikter, dvs. om dialekt i litteratur. I dikterna använder Fröding dialektala drag som stilistiska markörer för att skapa olika effekter. Dessa uttrycks i termer av stilfunktion. Den kan vara dels enkel - autentisk-realistisk, komisk-humoristisk och arkaisk-högtidlig - dels en kombination av dessa.

Det betyder i sin tur att den formella sidan behandlas, vilket innebär att avgränsning mot riksspråket och fastställande av dialektal (värmländsk) äkthet är relevanta aspekter. Andra sådana är täthet, dvs. frekvensen av de dialektala dragen, och geografisk spridning; det senare är intressant för att utröna en eventuell samvariation inom resp. dikt. Till viss del uppmärksammas även etymologi i undersökningen.

I arbetet redogörs vidare för de ändringar i form av tillägg och reduceringar av dialektala drag som Fröding gjorde i sina dikter. Viktiga infallsvinklar här är vad, i vilken utsträckning och varför han ändrat.

I undersökningen beaktas kontextens betydelse för de dialektala dragen för att avgöra den dialektala statusen hos dessa. Betydande faktorer är i vilken del av resp. diktsamling en dikt placerats, ämnesinnehållet samt dialektal täthet och Frödings egna kommentarer. Dessutom har framställningssätt och metriskt sammanhang relevans.

Björn Bihl är docent i svenska språket, verksam vid Karlstads universitet.

Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur är en riksakademi med säte i Uppsala. Sin uppgift att främja forskning rörande svensk folklig kultur, begreppet taget i vid mening, skall Akademien enligt sina stadgar bland annat fullgöra genom att i sina skriftserier offentliggöra forskningsrön inom ämnesområden som den har till uppgift att vårda sig om. Huvudserien är Acta Academiae Regiae Gustavi Adolphi, vars första nummer utkom 1933. Bland övriga serier kan nämnas Folklivsskildringar och bygdestudier, Kungl. Gustav Adolfs Akademiens småskrifter och Svenska sagor och sägner.

Redaktör för skriftserierna är docent Maj Reinhammar, maj.reinhammar@agora.se.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Med stänk av dialekt
 2. +
 3. En god fortsättning : nyanländas fortsatta väg i skola och samhälle

De som köpt den här boken har ofta också köpt En god fortsättning : nyanländas fortsatta väg ... av Tore Otterup, Gilda Kästen-Ebeling (häftad).

Köp båda 2 för 598 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Med stänk av dialekt. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Frödings poesi under luppen
  Stig Ericson , 7 december 2018

  En suveränt upplagd och välskriven vetenskaplig undersökning av dialektala och andra stilistiska drag i Frödings diktning på standardsvenska. En av utgångspunkterna är att Fröding tillsammans med Närkes skald Jeremias i Tröstlösa är de två mest estetiskt och litterärt utvecklade skalderna i den svenska dialektlitterära vågen under den senare delen av 1800-talet. De är portalgestalter i en frigörelseprocess i dialektlitteraturen bort från den rurala motivkretsen och genrens urgamla ringaktnin... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Björn Bihl

 • Fönster mot språk och litteratur - CSL 2008

  Björn Bihl, Elisabeth Wennö, Solveig Granath

  Hur skapas läsare och vad är litteraturens roll i svenskämnet? Hur förhåller sig språk och litteratur till kultur och IT? Lär vi oss språk i eller utanför klassrummet? Hur har IT påverkat lärandeprocesser i språk? Centrum för språk- och litteratur...

 • Vägar till språk och litteratur

  Björn Bihl, Lillemor Arvidsson, Anna Bresche, Anna Forsberg, Marika Kjellén Simes

  Vägar till språk och litteratur är den fjärde utgåvan från Centrum för språk- och litteraturdidaktik (CSL) vid Karlstads universitet. Innehållet består av ett urval av de presentationer som framfördes i juni 2009 under den så kallade CSL-dagen av ...