Vårt matematiska universum : mitt sökande efter den yttersta verkligheten (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
498
Utgivningsdatum
2014-05-15
Upplaga
1
Förlag
Volante
Översättare
Pär Svensson
Originaltitel
Our Mathematical Universe - My Quest for the Ultimate Nature
Medarbetare
Lindén, Jonas (form)
Dimensioner
220 x 145 x 30 mm
Vikt
870 g
SAB
Ucc
ISBN
9789187419270
Vårt matematiska universum : mitt sökande efter den yttersta verkligheten (inbunden)

Vårt matematiska universum : mitt sökande efter den yttersta verkligheten

(129 röster)  |  Läs 28 recensioner
Inbunden Svenska, 2014-05-15
249
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
»Fysiken är det yttersta intellektuella äventyret, ett försök att förstå universums djupaste mysterier. Fysik handlar inte om att ta något spännande och göra det tråkigt. Tvärtom hjälper fysiken oss att se klarare och får världen omkring oss att framstå i hela sin förunderliga skönhet.«

Max Tegmark tar i Vårt matematiska universum med oss på en svindlande resa i fysikens, astronomins och matematikens fascinerande värld. En av hypoteserna vi möter är att vår verklighet är en matematisk struktur, en annan att det existerar oändligt många parallella universum och därmed oändligt många du.

Genom att kombinera populärvetenskap och banbrytande forskning förklarar Tegmark på ett tillgängligt sätt sina teorier. Han redogör också för överraskande framgångar och motgångar som format hans liv som forskare, från uppväxten i en stockholmsförort till livet som kontroversiell professor i USA.

Den här oavbrutet fängslande boken har mottagits med stort intresse och hyllats av några av världens mest framstående forskare och matematiker.

Det Max Tegmark skriver om påminner om science fiction när den är som bäst men verkligheten överträffar dikten. Välkommen till Max Tegmarks universum!

Max Tegmark föddes 1967 och växte upp i Stockholm. Han har kallats världens smartaste svensk och är idag professor i fysik vid MIT, Massachusetts Institute of Technology, i USA.

»Hisnande och provokativt om de yttersta frågorna. En nödvändig bok för dig som någon gång funderat på varifrån allt kommer.«
Professor Ulf Danielsson, fysiker och författare till Den bästa av världar

»Om [Tegmark] har fel betyder det att fysiken en dag kommer att köra fast. Har han rätt finns det ingen vägspärr. Och vi kan fortsätta använda böcker som Vårt matematiska universum för att smörja vår egen kreativitet och fantasi.«
Aftonbladet

»Det här är populärvetenskap när den är som bäst dynamisk, dramatisk och lättillgänglig ... Briljant argumentation, ett vackert språk och tankeväckande om vår existens allra största mysterier.«
The New York Times
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 28 recensioner av Vårt matematiska universum : mitt sökande efter den yttersta verkligheten. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Allt är matematik ?
  Yngve Bjuhr, 31 juli 2018

  Nu var det ett tag sedan jag läste boken men minns att jag tyckte den gav mindre utbyte än vad jag trodde den skulle ge. Många av de teorier som behandlas i boken har faktiskt även framförts tidigare av författaren själv i populärvetenskapliga program, så det blev lite av en upprepning. Dessutom blev det väldigt abstrakt emellanåt i vissa kapitel.

 2. Intressant
  Carl Jonas Hagström, 30 maj 2016

  En väldigt intressant och välskriven bok, om man som jag är intresserad av "varför" allting finns till och "hur" det är uppbyggt och fungerar så blir man inte besviken. Rekomenderas

 3. Lysande "popularisering" av och modern fysik. Läs!
  Sven-Olov Larsson, 21 april 2016

  Förvisso inte lättläst i den meningen att man förstår all. Men språk och uppbyggnad är föredömlig och lockar att gå vidare även genom de mest svårsmälta delarna. Vi får dels en vetenskapshistorisk bakgrund, dels en grundlig genomgång av det omfattande internationella samarbetet mellan forskare inom kosmologi, men också glimtar av konkurrensen. Att sitta natten före ett föredrag på konferens rörande någon ny upptäckt föra att fullständigt bevisa och förklara vad det nya går ut på är bara det e... Läs hela recensionen

 4. En mycket intressant bok
  Teknisk Fysiker, KTH, 16 april 2016

  Den tar tid att läsa, kräver viss tankemöda, men är klart intressant.
  Både ur filosofiskt, teknisk och fysisk perspektiv.
  Kan rekommenderas till alla som funderar över hur mikro- och makrokosmos hänger ihop.
  Max säger att svar på tidigare frågor oftast leder till fler frågor.
  Vore kul om man kunde ställa dem till någon :-)

 5. Trevligt om universum!
  Blivande astronom, 3 februari 2016

  Mycket välskrivet och läsvärt. Mycket övertygande i långa avsnitt. Men jag har ändå svårt att ta till mig den sista biten om att allting bara är matematik!

 6. Astrofysik ur många aspekter
  halvardn, 13 januari 2016

  Max bok väntade jag mig mycket av, men jag fann den lite tung att läsa. Det är väldigt mycket om olika teorier. Tills slut är det svårt att bilda sig en uppfattning om vad som är sant och vad som är möjligt. Boken är säkert bra för en mer avancerad fysiker/matematiker.

 7. Tankeväckande
  Janita Johansson (Vittsjö), 25 oktober 2015

  Max Tegmark har med sin bok återuppväckt mitt intresse för universum efter åratal av slumrande. I boken inspirerar han till tankar inte bara om universum utan även om de minsta partiklar som vi känner till. Det är mycket vi inte vet och mycket som bara är spekulationer och i dagens medieklimat när det är svårt att "skilja agnarna från vetet" erbjuder Max Tegmark en trygg lotsning kring vad som anses vara sanning och vad som bara är teorier.

 8. Mycket intressant bok
  Ingela Ch, 20 maj 2015

  Jag gav min man denna bok i julklapp. Han är verkligen superintresserad av allt som har med rymden att göra och kan mycket. Han tycker denna bok är jätteintressant och har sträckläst den!

 9. kul om svårt ämne
  Lars Bo Emil Nilsson, 12 maj 2015

  Känns nästan som jag begriper universum nu, men vem gör det . Sådant här är kul tycker jag.
  Har dock inte läst färdigt allt ännu - tar ett kapitel varje kväll framöver.

 10. Lämplig cirkelbok
  Staffan Ragnar Yngve, 13 april 2015

  Jag har använt boken för en studiecirkel "Universums mörka sida" i Senioruniversitetets regi. Den passar för detta ändamål och uppmuntrar cirkeldeltagarna till diskussion. Man behöver inte hålla med om författarens mer halsbrytande teorier. Staffan Yngve

 11. Strålande!
  Pia Haxner, 31 mars 2015

  Max Tegmark vågar vara i gränslandet mellan "gammal vetenskap" och "NY vetenskap". Han utmanar den gamla fysiken och spinner in filosofi i kosmologin, matematiken och fysiken. Alldeles underbart befriande att läsa!

 12. Matematik är roligt...
  Olle Nordlund, 31 mars 2015

  Mycket välskriven och med en humoristisk touch. Han skriver om ett mycket svårt och svårfattat ämne men på ett begripligt sätt.

 13. Intresant bok
  Hans D Nilsson, 13 mars 2015

  Boken är intressant men kanske lite väl svår att förstå när man ej är astronom. Dock ger den en intressant bild av hur stort universum kan vara även för en vanlig människa.

 14. Bland det bästa jag läst!
  Eduardo Gustafsson, 11 mars 2015

  Om man aldrig läst om astrofysik eller kvantteorin bör man läsa denna bok. Det kan inte bli så mycket bättre än så här.

 15. Intellektuell resa i Universum
  Helena Frykstrand, 10 mars 2015

  Inte helt lättläst, så den ligger på mitt nattduksbord för att läsas om flera gånger tills jag har förstått och integrerat allt. En oerhört spännande resa genom ett - och flera - universum som nu inte enbart är ett abstrakt begrepp utan börjar bli en realitet. Jag utökar mitt hem från Jorden till solsystemet, galaxen och universum.
  Helena Frykstrand

 16. Icke stimulerande läsning
  Irma Welander, 25 februari 2015

  Till stora delar fullständigt obegriplig! Närmast filosofi. Oändligt många ord men lite verklig substans! I princip kan jag ana vad som menas med att universum - eller enligt författaren flera universum! - är en matematisk struktur, men argumentationen ä, minst sagt, luddig!

 17. Max Tegmarks bok
  Torbjörn Kyhlstedt, 9 februari 2015

  Otroligt intressant och välskriven bok av Max Tegmark. Vissa avsnitt, särskilt om kvantmekanik, är förstås för svåra för oss lekmän även om Max anstränger sig för att skriva så lättillgängligt som möjligt. Eftersom boken är skriven så sent som 2014 innehåller den i princip kosmologins senaste rön vilket är mycket bra. Jag kommer ofta komma tillbaka till denna bok som jag betraktar som en riktig pärla. Roligt att en svensk finns med bland giganterna som utforskar universums uppkomst och utveckling!

 18. Maxat till tusen :-)
  Jonny Bjerkman, 2 februari 2015

  När man läser Max Tegmarks funderingar om både multiversa och medvetande så framstår de mer fanatiska newage-flummarna som förskolefröknar med tolerabla mainstream meningar om livet och allt annat. Det är så totalt utflippat så man som lekman på fysikens område nästan undrar om de bara sitter och hittar på. Naturligtvis gör de inte det. Tegmark berättar livfullt och roligt om alla de år av arbete, ibland dygnet runt, som dessa fysiker lägger ner på sina teorier och hypoteser om vårt fantastis... Läs hela recensionen

 19. Läsvärd
  MF, 2 februari 2015

  Underhållande, utmanande och personligt skriven bok om vår fysiska verklighet och hur man ska ställa sig till den. Författaren tar på ett lättsamt sätt upp stora och svåra frågor som sysselsatt och fascinerat honom. Även som lekman är det lätt att följa resonemang och tankegångar, och man inspireras till att lära sig mer. Även för den som har förkunskaper i ämnet är det ett utmärkt tillfälle att ta sig en funderare. Många intressanta lästips.

 20. Många AHA-upplevelser.
  Bert Arne Flyckt, 2 februari 2015

  För att förstå allt måste man vara fysiker/matematiker/ men även andra får en tanke om vad är universum och ytterst vår existens!

 21. Populärvetenskap när den är som bäst
  Svante Hellsing, 2 februari 2015

  Vårt matematiska universum är personligt skriven av en god pedagog. Ämnet är mer än svårt. "Mad" Max försöker förstå, och försöker också få läsaren att förstå, vad universum är. Det är inte jag hänger med i alla förklaring, men jag är betydligt mer upplyst nu.
  Man bör nog vara intresserad av "the answer to life the universe and everything" och få det till annat än 42, för att läsa boken. Det är trots allt svåra begrepp och frågeställningar Max Tegmark hanterar. Och resultaten är hissnande.

 22. Mikro- och makroskopisk liftarguid till universum

  Under de senaste åren har jag då och då träffat på M,T. i vetenskapsprogram. Han har imponerat med sina breda kunskaper och jag gladde mej när jag fick veta om den här boken som jag just håller på att avsluta .Han har en ledig stil där han kan använda episoder eller iakttagelser om sina egna barn för att belysa komplexa strukturer. Berättar om såväl framgångar som floppar men har inställningen att man gör floppar när man ligger på vetenskapens yttersta gräns. Menar att det är så forskningen g... Läs hela recensionen

 23. Lättläst
  Sylagubben, 20 oktober 2014

  Har inte hunnit igenom boken ännu. Har en ovana att läsa flera olika böcker på blandade tider under
  veckan, men det jag hittills har hunnit att läsa är bra och intressant.

 24. I början var slutet
  Einar, 5 oktober 2014

  I Början av MT's bok berättas om hur redan de gamla grekerna beräknade jordens omkrets. Och månens storlek med hjälp av jordens mått och jordens skugga på månen. MT skriver att också avståndet mellan jorden och månen beräknades till 115 gånger månens diameter (med hjälp av en jämförelse mellan månens relativa, från jorden sett, och månens verkliga storlek.)
  Fråga: i vilka källskrifter finns detta angivet?

  Från jorden sett har månen och solen samma relativa storlek och därför är ... Läs hela recensionen

 25. Insprerande
  Bengt Johansson, 29 september 2014

  Han tar sig an de stora frågorna om universum, kvantmekanik, medvetande och jaget med helt nya okonventionella och personliga grepp. Ibland blir den väl hisnande och tankegångarna svåra och abstrakta att följa. Boken ger en ny syn på tillvaron.

 26. äntligen ett nytt synsätt
  astra, 2 juli 2014

  Svårt. Annorlunda. Oerhört spännande. Ger en annorlunda syn på universum, på oss människor. Fantastisk att en mänsklig hjärna kan tänka ut dessa teorier. Skall läsa den flera gånger och njuta av min förändrade världsbild.
  Missa inte att läsa denna bok!

 27. Vi människor står vid ett kosmiskt vägskäl
  Carl Olov Persson, 2 juni 2014

  Några citat som lockar till mer läsning.
  - Gång på gång har vi upptäckt att allting vi trodde fanns bara är en liten del av något mycket större. Vårt landskap var en del av en stor planet som var en liten del av ett solsystem, som var ett av hundratals miljarder i galaxen Vintergatan som i sin tur bara är en av många i en galaxhop som är en av många i vårt storslagna universum, som förmodligen bara är ett av många universum. Gång på gång har vi underskattat intellektets förmåga att förstå... Läs hela recensionen

 28. Livet
  Björn Sjöblom, 30 maj 2014

  Minst en gång om året så behöver man läsa en bok som överraskar och utvecklar ens tankar om "livet". Max Tegmarks bok är den bästa hittills. Jag hoppas att jag råkar hamna jämte honom på nästa flygresa för då skulle jag fråga honom om.......

Visa alla 28 recensioner

Bloggat om Vårt matematiska universum : mitt sökande...