Kapitalet i det 21:a århundradet av Thomas Piketty - sammanfattning och svenskt perspektiv (Capital in the Twenty-First Century) (storpocket)
Fler böcker inom
Format
Storpocket
Språk
Svenska
Antal sidor
111
Utgivningsdatum
2014-06-24
Upplaga
1
Förlag
Volante
Medarbetare
Lindén, Jonas (form)
Dimensioner
210 x 135 x 8 mm
Vikt
174 g
SAB
Qa
ISBN
9789187419409
Kapitalet i det 21:a århundradet av Thomas Piketty - sammanfattning och svenskt perspektiv (Capital in the Twenty-First Century) (storpocket)

Kapitalet i det 21:a århundradet av Thomas Piketty - sammanfattning och svenskt perspektiv (Capital in the Twenty-First Century)

(54 röster)  |  Läs 5 recensioner
Storpocket Svenska, 2014-06-24

Slutsåld

Den franske ekonomen Thomas Pikettys 970-sidiga Le capital au XXIe siècle (Capital in the Twenty-First Century) har på kort tid fått ett sällan skådat genomslag i samhällsdebatten världen över. Den tidigare Ekonomipristagaren Paul Krugman har sagt att det förmodligen är den viktigaste boken om ekonomi detta decennium och Katrine Kielos fastslog i DN att alla som är intresserade av de stora krafter som formar samhällen kommer att behöva relatera till Thomas Piketty de närmaste åren.

Denna sammanfattning, skriven av den svenske nationalekonomen Jesper Roine, förklarar på ett tillgängligt sätt Pikettys forskning, resonemang och förslag till åtgärder. Samtidigt placerar den Pikettys bok i en svensk kontext och analyserar vad hans resultat och teorier betyder för Sverige.

Frågor som ställs är:

Varför har Pikettys forskning fått ett sådant genomslag?
Vad har han kommit fram till?
Vilket empiriskt material ligger till grund för hans analys?
Hur ser hans argumentation ut?
På vilka sätt kan man ifrågasätta honom?
Vad betyder hans resultat och teorier för Sverige?

Jesper Roine är docent i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Han forskar främst om politisk ekonomi, inkomst- och förmögenhetsfördelning och långsiktig ekonomisk utveckling. Tillsammans med sin kollega Daniel Waldenström har Jesper Roine varit den som bidragit med svenska data till Thomas Pikettys The World Top Incomes Database, där mycket av det empiriska materialet till Le capital au XXIe siècle kommer ifrån. Jesper Roine är också en av grundarna till bloggen Ekonomistas.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Kapitalet i det 21:a århundradet av Thomas Piketty - sammanfattning och svenskt perspektiv (Capital in the Twenty-First Century). Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Fy så trist!
  Ann, 21 maj 2015

  En så tråkig bok om ett så fascinerande ämne! Jesper Roine har inte alls gjort en sammanfattning värd namnet. Det är mer ett urval av grafer och långrandiga texter. Jag beundrar dem som läst Pickettys riktiga bok och kommit med de analyser och slutsatser som jag hade sett fram emot att läsa i den här boken. Tyvärr inte värd pengarna. Läs artiklar av journalister istället!

 2. Rörig sammanfattning
  Ekonomie Doktor Jocke, 5 augusti 2014

  Roine skriver irriterande dåligt, och klarar bara av att förkorta originalet rakt av, utan att underlätta för läsaren genom att exempelvis strukturera materialet på något pedagogiskt sätt. Känns som rent bondfångeri - läs originalet eller någon engelsk sammanfattning istället.

 3. Borta bra men hemma bäst !
  George Cojocaru, 4 augusti 2014

  Jesper Roine med sin expertteam förtjänar verkligen beröm inte bara för framställningen av en briljant sammanfattning utan för att hjälpa läsaren förstå hur denna monumentala banbrytande verk kan eventuellt tillämpas i det svensk ekonomi.

 4. Lättsmält sammanfattning
  Elaine Forssell, 21 juli 2014

  För oss som inte orkar läsa originalet så var detta en lättsmält sammanfattning, med intressant betoning på hur statistiken ser ut just i Sverige.

 5. Komprimerat
  GÖRAN, 15 juli 2014

  Man borde kanske ha haft lite mer innehåll.
  Det är en kortfattad sammanfattning.
  Jag rekomenderar att man köper originalet och inte denna sammanfattning.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Jesper Roine