Diagnosen: sjukdom och namngivning (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
23
Utgivningsdatum
2014-09-08
Förlag
Volante
ISBN
9789187419522
Diagnosen: sjukdom och namngivning (e-bok)

Diagnosen: sjukdom och namngivning (e-bok)

E-bok (EPUB), Svenska, 2014-09-08
29
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Sjukdomsbilder skapas i växelspel med större kulturella, sociala, ekonomiska och köns- och klasspolitiska sammanhang. Sjukdom är inte bara frånvaro av hälsa; den är både en händelse i den enskilda kroppen och en bestämd repertoar av språkliga begrepp ? diagnoser ? som svarar mot medicinens position och kunskapsläge vid en given tidpunkt. Sjukdom är också en identitet och social roll. Den är det strukturerande elementet i en rad relationer: mellan patient och läkare, individ och anhöriga, och mellan individ och sociala institutioner som arbetsgivare, försäkringskassa och sjukvård. Inte minst är sjukdom dynamiska speglingar av norm- och värdeförskjutningar i den större samhällskroppen. Vad som kallas sjukt vid en tidpunkt, kanske inte gör det vid en annan. I själva verket finns sjukdom först när vi är överens om det, genom att uppfatta, bekräfta och namnge den. Utan namn är sjukdomen hemlös.

Karin Johannisson, FD, MDhc, är professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet. Hennes forskningsfält är medicinhistoria i vid mening, särskilt kvinnors hälsa, sjukdomshistoria, kroppens och känslornas historia. Bland hennes böcker kan nämnas Den mörka kontinenten (1994), Kroppens tunna skal (1999), Nostalgia (2001), Tecknen (2004) och Melankoliska rum (2009).
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Johannisson Karin

  • Håller vi på att förvandla livet till en sjukdom?

    Bäfverfeldt Jeanette, Johannisson Karin, Hilte Mats, Beskow Jan, Jonsdottir Ingibjörg H

    Allt fler människor mår allt sämre den psykiska ohälsan är utbredd i alla delar av samhället och utgör idag den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Ofta försöker vi lösa psykiska hälsoproblem som är relaterade till kulturella, sociala och ekono...