Matmyten : vetenskapen om vår mat (häftad)
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
395
Utgivningsdatum
2015-12-21
Upplaga
1
Förlag
Volante
Översättare
Stefan Lindgren
Originaltitel
The Diet Myth : The Real Science Behind What We Eat
Dimensioner
220 x 155 x 35 mm
Vikt
639 g
SAB
Vmb
ISBN
9789187419935

Matmyten : vetenskapen om vår mat

(35 röster)  |  Läs 9 recensioner
Häftad,  Svenska, 2015-12-21
205
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
En fascinerande berättelse om effekterna av mat på våra kroppar som bygger på spjutspetsforskning gjord av författaren själv. Läs!
- Michael Mosley, grundare av 5:2-dieten

Vad bör vi äta för att må bra och leva länge? Och hur kommer det sig att en person som äter något går upp i vikt, medan en annan person kan äta precis samma sak och gå ner i vikt? Gener ger oss en del av svaret, men vi har också förbisett någonting väldigt viktigt: De otaliga bakterier som finns i vår mage och tarm våra mikrober.

Följ med på en resa till ditt innersta där professor Tim Spector med stöd i den senaste forskningen besöker mikrobernas dolda värld och avmystifierar uppfattningar om fett, kalorier, vitaminer och andra näringsämnen.

Tim Spector visar varför vi borde sluta lyssna på tvivelaktiga kostråd och alarmistiska utsagor om vad vi äter, och istället lyssna till vad vetenskapen har att säga i frågan. Och svaret är enklare än man kan tro.

*

Tim Spector är professor vid Kings College i London. Han forskar om hur gener, livsmiljö och livsstil påverkar vår hälsa och vår vikt.

Jag läser inte böcker om kost, och jag brukar verkligen aldrig lovorda dem, men Matmyten är ett värdigt undantag som skänker nya insikter till varför vi borde tänka två gånger kring vad vi stoppar i munnen.
The Times

Boken kombinerar aktuell vetenskap med medicinsk självhjälp Ett typexempel på tydlig, tillgänglig och underhållande populärvetenskap.
Financial Times

Matmyten är engagerande läsning jag har blivit besatt av mikrober.
Nigella Lawson, tv-kock och kokboksförfattare
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Matmyten : vetenskapen om vår mat. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Matig, nyttig och smakfull läsning!
  Hanna, 29 mars 2018

  I den här genren finns många självutnämnda experter som utgår från ett skralt underlag för att föra fram just sin tes.

  Tim Spector är tvärtom emot allt detta, han har ett brett kunnande, varenda mening är faktaspäckad utan att för den sakens skull bli svårläst. Den är faktiskt underhållande. Inte heller exkluderande, jag känner mig lite småsmart själv! Rekommenderas!

 2. Intressant och lärorik
  Metformintant, 4 juli 2017

  Mycket intressant bok som öppnade ögonen för hur enormt stor inverkan vårt val av mat har på olika sjukdomar och allmäntillståndet. Väl värd att läsa och begrunda trots att den emellanåt inte är lättläst.

 3. Kunskap om matsmältning
  Bengt (Beddingestrand), 10 april 2017

  Detta ger en mycket intressant bakgrund för att bedöma allt som skrivs om olika dieter.
  Här samlas kunskap om hur våra kroppar bearbetar och reagerar på vårt ätande.

 4. Bra bok om vår tarmflora
  Inger Andersson, 20 januari 2017

  Boken beskriver mikrobernas och matens betydelse på ett bra sätt, och även hur vi kan påverka vår tarmflora. Mycket är självklart, men här kopplas det samman med vetenskapliga studier. Tycker dock att författaren avvisar vissa metoder lite väl lättvindigt och utan djupare studier, samt att vissa studier han hänvisar till är väldigt kortvariga, såsom 2 veckor. Och det stör mig lite. Trots det är boken intressant och läsvärd.

 5. Evidensbaserad bok om kost
  Gunnar Huss, 12 december 2016

  Spector skriver trevligt och förtroendeingivande, baserat på tillgänglig vetenskap om kostfrågor. Han går igenom olika typer av livsmedel, med stort fokus på mikrober.

 6. Senaste forskningsrönen om vår mat
  -, 30 september 2016

  Strukturerad bok om senaste forskningsrönen om vår mat som ställer de invanda rönen helt på sidan.
  Måste läsas om man är intresserad av sin hälsa.

 7. Bukfyllnad eller inte
  Christer, 24 juli 2016

  Jäkligt bra, utan pekpinnar och författarens självkritik för sin tidigare forskning. Diskussioner om boken med mina vänner som anser sig äta rätt kost har fått dem att inse att de vet ganska lite om sina egna födoämnesbehov.

 8. Banbrytande bok om myterna kring vår kost
  Olle Z Haeggström, 18 juli 2016

  Boken är banbrytande. Den ändrade helt min inställning till fetma och övervikt, dess olika orsaker och vilka åtgärder som fungerar och inte. Den förklarar på ett väl underbyggt sätt att de dieter, eller bantningskurer som dyker upp med varierande regelbundenhet inte är någon lösning i längden och att varje individ reagerar olika och på sitt eget sätt på liknande kurer.
  När Rachel Carson publicerade sin bok "Tyst Vår" i början av 60-talet blev den startskottet för en mängd åtgärder för att... Läs hela recensionen

 9. Revolution
  L, 13 juli 2016

  Kostens betydelse är större än vi trott anser författaren. Han lyckas övertyga mig i alla fall!
  Väl underbyggda påståenden med källhänvisningar.

Visa alla 9 recensioner

Fler böcker av Tim Spector