Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
269
Utgivningsdatum
2018-04-19
Upplaga
1
Förlag
B4PRESS
Originaltitel
Bränd frihet
Dimensioner
200 x 145 x 25 mm
Vikt
552 g
SAB
Lz Rashidi, Maria
ISBN
9789187481833

Bränd frihet

(6 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2018-04-19
193
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Ett vitt sken lägger sig som en hinna över mina ögon. Jag ser ingenting. Ändå springer jag allt vad jag kan och någonstans hör jag min dotter som skriker. Det är fredagen den 19 september 1997 och mitt ansikte är täckt med en frätande syra. Attacken är min exmans hämnd för att jag vill leva mitt liv i frihet.
Efter 18 år av misshandel begärde jag skilsmässa från min make. Han svarade med att kasta syra över mig. Om inte han fick äga mig, skulle inte någon annan man heller få njuta av min skönhet. Motivet i handlingen är själva grundkodexen i hedersideologin: ägandet och kontrollen av kvinnors kroppar och sexualitet.
När Iranska riksförbundet i Sverige inte ville hjälpa mig på grund av att jag uttalat mig i media, svor jag på att ingen någonsin mer skulle få tysta mig. Att väcka debatt och off- entligt prata om kvinnors livsvillkor är min drivkraft. Som ordförande för föreningen Kvinnors Rätt kan jag göra frågan om förtryck och våld i hederns namn större än min personliga berättelse och placera in den i en politisk och samhällelig kontext. Med mitt arbete vill jag visa att jämställdhet och jämlikhet i Sverige inte, som vissa bakåtsträvare vill hävda, är likställt med omoral och kvinnors diktatur.
Mycket har genom åren sagts och skrivits om mig som person. Det här är min berättelse, som jag minns det.

BRÄND FRIHET: "Min kamp mot hedersförtryck och våld"
Feministen Maria Rashidi har blivit känd för svenska folket genom sin kamp mot hedersvåldet i Sverige.
Nu släpper hon sin självbiografi "Bränd Frihet", en livsberättelse om förtryck, misshandel och frigörelse.
"Man måste förstå att hederskulturen kan ta sig olika uttryck och former, där våldet många gånger
är osynligt, menar Maria Rashidi som länge arbetat aktivt med kvinno- och jämställdhetsfrågor.
Genom sitt arbete kan Maria Rashidi, en av Sveriges mest välkända kvinnorättsaktivister, göra frågan om förtryck och våld i hederns namn större än sin personliga berättelse och placera in den i en politisk och samhällelig kontext. Med "Bränd Frihet" vill hon visa att jämställdhet och jämlikhet i Sverige inte är, som vissa bakåtsträvare vill hävda, likställt med omoral och kvinnors diktatur.

Som tonåring under shahens imperium kunde Maria Rashidi och hennes syskon leva relativt självständiga liv med västerländskt mode och kultur. Men den frihet hon vuxit upp med förändrades snabbt efter revolutionen 1979, när ayatollah Khomeini tagit makten. Trots löfte om frihet för alla återinförde den religiösa regimen påbudet om slöjtvång för kvinnorna.

"Han brände långsamt upp min identitet", säger
Maria Rashidi.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Bränd frihet
 2. +
 3. Honungsfällan : historien om Swedbank, Ryssland och världens största penningtvättskandal

De som köpt den här boken har ofta också köpt Honungsfällan : historien om Swedbank, Ryssland... av Lars Berge, Axel Gordh Humlesjö (inbunden).

Köp båda 2 för 412 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Bränd frihet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Utmärkt
  Tema Blom, 7 december 2023

  Innehållet beskriver en kvinnas kamp för att vara en fritänkande kvinna i västvärlden. Hon lyfter fram kulturella skillnader som leder till misshandel eftersom hon ses som ägodel av maken.

 2. Så viktig!
  Evelyn Drottshage, 17 juli 2019

  Så viktig bok, Maria skriver så man förstår, så sorgligt men det finns ändå en glädje och framförallt styrka i hennes berättelse.

Visa alla 2 recensioner