En ohyra på samhällskroppen : kriminalitet, kontroll och modernisering i Sverige och Sundsvallsdistriktet under 1800- och det tidiga 1900-talet (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
324
Utgivningsdatum
2015-05-15
Upplaga
1
Förlag
Brutus Östlings bokf Symposion
Medarbetare
Täckström, Frederic (form)
Dimensioner
247 x 180 x 25 mm
Vikt
1052 g
SAB
Nccf
ISBN
9789187483158
En ohyra på samhällskroppen : kriminalitet, kontroll och modernisering i Sverige och Sundsvallsdistriktet under 1800- och det tidiga 1900-talet (inbunden)

En ohyra på samhällskroppen : kriminalitet, kontroll och modernisering i Sverige och Sundsvallsdistriktet under 1800- och det tidiga 1900-talet

Inbunden Svenska, 2015-05-15
269
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Under 1800-talet inleddes en hastig omvandling av det svenska politiska, ekonomiska och sociala landskapet. En fattigdoms- och utslagningsprocess på landsbygden följdes av en kraftig industrialisering och urbanisering när näringarna släppts fria. Det var en på samma gång snabb och långsam process. Vissa landsdelar och städer utsattes för ett väldigt omdaningstryck när moderniseringens vindar drog in, medan andra upplevde en betydligt lugnare förändringstakt.

Den här avhandlingen behandlar vad många av samtidens betraktare såg som en av de allvarligaste sociala frågorna under 1800- och det tidiga 1900-talet, nämligen brottsligheten. Hur förändrades kriminaliteten under den dynamiska moderniseringsprocessen? Vilka föreställningar om brottslighet uttrycktes i den samtida debatten och hur förändrades det offentligas strategier i bekämpandet av brottslighet? Hur fungerade det kriminalpolitiska samspelet mellan stat, lokalsamhälle och civila organisationer för att lösa den sociala problematik som samhällsomvandlingen ansågs ha orsakat?

Sundsvall och dess omland blev en av modernitetens alla skådeplatser, och en betydande del av det svenska industrisamhället. Dit flyttade arbetssökande från när och fjärran i jakten på framgång och lycka, eller i alla fall i hopp om en drägligare tillvaro än den som lämnats. Med moderniseringen uppkom både på nationell och lokal nivå nya sociala utmaningar, och brottsligheten förändrades högst markant. I framställningen läggs särskild vikt vid att inte endast beskriva denna utveckling, utan också att diskutera hur den ska förklaras och förstås.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. En ohyra på samhällskroppen : kriminalitet, kontroll och modernisering i Sverige och Sundsvallsdistriktet under 1800- och det tidiga 1900-talet
  2. +
  3. Lagom mycket kriminalitet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Lagom mycket kriminalitet av Nils Christie (häftad).

Köp båda 2 för 498 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »