Krigsdagböcker 1939-1945 (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
348
Utgivningsdatum
2015-04-27
Upplaga
1
Förlag
Astrid Lindgren Text
Medarbetare
Degerman, Nils (form)
Dimensioner
230 x 180 x 20 mm
Vikt
961 g
SAB
Gcz Lindgren, Astrid
ISBN
9789187659041
Krigsdagböcker 1939-1945 (inbunden)

Krigsdagböcker 1939-1945

(206 röster)  |  Läs 43 recensioner
Inbunden Svenska, 2015-04-27
230
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
I maj 2015 är det 70 år sedan andra världskriget tog slut. Under hela kriget skriver Astrid Lindgren dagbok där hon berättar om vardagen i Stockholm, om det som händer i världen och om Sveriges agerande under kriget. Astrid Lindgrens krigsdagböcker är en mycket personlig skildring av hur dramatiska världshändelser påverkar oss alla. Texten är laddad med stor sorg och förfäran. Det här är före Astrid Lindgrens tid som världsberömd författare; den första boken om Pippi Långstrump kommer ut samma år som kriget slutar, 1945.

Blandat med Astrid Lindgrens egna anteckningar innehåller dagböckerna mängder av utklippta artiklar ur svenska tidningar som hon kommenterar. I boken återfinns över 70 faksimilbilder av dagboksuppslagen och många hittills opublicerade familjebilder från krigsåren. Författaren Kerstin Ekman, som kände Astrid Lindgren, skriver förord och Astrids dotter, Karin Nyman, skriver efterord.

Totalt är det 17 dagböcker som kommer ut i bokform. Astrid Lindgren är ständigt aktuell och en daglig referenspunkt i samhällsdebatten. Hennes böcker är en omistlig del av vårt kulturarv och når oavbrutet nya läsare och får nya betydelser runt om i världen. Vad många inte vet är att hon var en tidig anti-nazist och att hon genom hela sitt liv kämpade mot krig och våld. Hon var en övertygad humanist och en människa som tänkte själv, stod för sina åsikter med såväl civilkurage som humor och kärlek.

I maj 2015 släpps Astrid Lindgrens krigsdagböcker så som hon skrev dem. Ett unikt dokument från en vanlig människa och en av världens mest kända svenskar.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 43 recensioner av Krigsdagböcker 1939-1945. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Personligt
  Ariadne, 11 mars 2019

  En intressant bok, men verkligen inte så bra som kritiken har påstått. Att följa A.L genom kriget var spännande ur historisk synpunkt, personliga berättelser finns inte så många, där man både har officiella nyheter och inofficiella.

 2. Intressant
  Kinga, 3 april 2018

  Boken handlar om andra världskriget från Astrids synvinkel.Väldigt intressant och detaljer som jag inte visste om.Handlar också om hur man försökte få ihop mathållningen så den blev bra.

 3. Kriget från en annan vinkel
  Åsa från Umeå , 2 december 2017

  Kriget från en annan vinkel än vi annars hört. Precis det jag fruktlöst försökt få veta av äldre släktingar: Hur påverkades folk i Sverige? Hur gick snacket bland folk, vad tänktes och vad stod i tidningarna? Även fast man förstår att Astrid var mera insatt och priviligerad än många är detta det närmaste jag kommit svaret på mina frågor. Sedan är det ju inte en roman, utan just anteckningar om ett krig, så en får ju betygsätta det för vad det är.

 4. Fantastisk berättarinna!
  Bertil Håkansson, 8 november 2017

  Att Astrid Lindgren kan berätta levande och engagerande visste man ju innan, men den här boken levandegör människors vardag och ängslan under krigsåren på ett direkt sätt, samtidigt som man imponeras av hur hon kunde analysera stormakternas innersta avsikter och planer. Ett tidsdokument! Bertil

 5. Kriget påverkade alla
  ErikJA, 12 juli 2017

  Innan Astrid Lindgren blev världskänd barnboksförfattare var hon hemmafru, sekreterare och arbetade i brevcensuren. Under andra världskriget skrev hon krigsdagböcker, det vill säga en slags krönika över krigsutvecklingen (belagd med tidningsurklipp) kombinerad med kommentarer och berättelser från familjen Lindgrens liv.

  Astrid bodde med två barn och maken Sture i Stockholm och återger hur nära kriget kom en vanlig familj. Ransonering, inkallelser och invasionshotet. Samtidigt var kri... Läs hela recensionen

 6. Vad klok hon var, Astrid -
  Gunilla, 19 april 2017

  - och ändå en alldeles vanlig människa i skuggan av kriget. Hennes reflektioner är ibland naiva, ibland mer insiktsfulla. Att människor i allmänhet hade kunnat få insikt om krigets alla fasansfulla sidor står klart när man läser Astrids kommentarer och tidningsurklipp. Om de bara hade velat! Visst hade hon mer information än andra genom sitt hemliga arbete inom brevcensuren - men hennes tankar och hennes oro hade ändå sitt ursprung i tidningarnas rapportering. Bangs artikel om rättegången mo... Läs hela recensionen

 7. Intressant bok
  moonwriter (Åhus), 14 april 2017

  Mycket intressant bok om vår nutidshistoria. Stort och härligt format med många lästimmar. Asrid skriver personligt och man får lära känna en liten bit av henne.

 8. Krigsdagbok
  Lars, 27 mars 2017

  Boken är läsvärd men tyvär mindre än jag skulle trott.. Reflektionerna är ibland knivskarpa och ibland naiva. Som det borde vara från en extra tänkande privatperson,med lite bättre kundskap än allmänheten pga arbetet. Tidningsurklippen är ibland slarvigt fotograferade,vilket gör dom svårlästa . De ligger ibland över varandra. Boken är läsvärd,då den beskriver min föräldrargenerations tid under kriget.

 9. En livstid efter krigets slut
  Roger Lindqvist, 15 mars 2017

  Jag är född 26 februari 1945 och jag köpte Astrids "Krigsdagböcker 1939-1945" som en present till mig själv på min 72- årsdag.
  Jag har inte läst den här boken tidigare, jag visste inte ens att den fanns. Nu ska jag läsa den för att "minnas" hur världen såg ut när mina föräldrar levde, när de träffades, gifte sig och fick mig som sitt första barn. Världen jag föddes till ...
  När jag börjar bläddra i texten, göra lite nerslag här och där, så känns det som att jag kommer att få en "ver... Läs hela recensionen

 10. På många sätt...
  Kitty, 22 juni 2016

  På många sätt är denna boken som att läsa sin egen dagbok. Saker som händer i samhället som Astrid beskriver stämmer väl in än idag, såväl vad gäller politik som vad folk pratar om på stan.

 11. Bra Sverigebeskrivning
  LRB, 10 december 2015

  Astrid skrev bra som vanligt.
  Men samtidsbeskrivningen är fantastisk om man läser mellan raderna. Man förstår att den tidens journalister var typ fem ggr bättre än dagens. Vilket inte är så konstigt för de var bildade människor som hade gått i det gamla gymnasiet eller bra folkhögskolor.
  Läste man regelbundet några tidningar så hade man stenkoll på världen inklusive om att det gick dåligt för tyskarna på ostfronten redan första hösten och tidigt om koncentrationslägren.
  Vilket ä... Läs hela recensionen

 12. Andra världskriget med svenska ögon.
  Sven Hugo Herbertsson, 12 november 2015

  En levande skildring av läget i Sverige under andra världskriget. Har läst mycket om andra världskriget men denna bok gav mig känslan av att själv vara med.

 13. Läs, gläds och förfasa dig!
  Gun Krantz, 26 oktober 2015

  En fantastisk skildring av hur vardagen i Sverige tedde sig under krigsåren 1939 - 45, vad man visste och hur man fick veta det, glädjeämnen och svårigheter. Astrid Lindgren förnekar sig aldrig, hon har ordet i sin makt och en fantastisk berättarglädje. Jag rekommenderar alla, unga och gamla, att läsa den för att förstå hur världen förändras av krig, t o m då man lever i ett land som står utanför det allra värsta.

 14. Astrid Lindgrens hemligheter
  wgusa, 20 oktober 2015

  För den som är intresserad av krigshistoria och den svenska hemliga underrättelsetjänsten under krigsåren, är Astrid Lindgrens anteckningar bra komplement till andra likalydande publikationer

 15. Man minns sitt 40-tal
  Sven Ljung, 15 oktober 2015

  Fin sammanfattning hur vi äldre upplevde vår tid som barn i ett krigets Europa.
  Astrid Lindgrens sätt att skildra Sverige under dessa år tilltalade mig.

 16. Unik skildring av vardagen under 2a världskriget
  Göran Wachsner, 31 juli 2015

  Öm skildring av familjen Lingdgrens vardag under kriget och Astrids reflexioner om situationen i världen och hur det påverkar Sverige. Genom hennes arbete att läsa post från utlandet får hon en unik inblick i de förbrytelser som Nazisterna utför. Särskilt intressant är de autentiska tidningsklipp som kompletterar Astrids funderingar och speglar bilden av det samtida samhället.

 17. Hennes familj.
  Ingrid Blomberg, 14 juli 2015

  Är inte särskilt historieintresserad. Familjelivet mycket bra. Tänk att på Dalagatan hade man bättre mat än jag trodde på 40-talets första hälft.

 18. Unik samtidsskildring
  Jan Thorsby, 10 juli 2015

  A L, vid denna tid en ung kvinna i en vanlig familj, klär i ord på ett träffande, gripande och
  även humoristiskt sätt den stora världens händelser blandat med de egna glädjeämnena och
  strapatserna.
  Krigsdagböckerna är för källforskningen ett unikt tidsdokument skrivet av en, som det senare skulle visa sig, mycket begåvad skribent.
  Tyvärr blir dagböckerna något magra mot slutet p g a de egna familjeproblemen. Men sådant hör ju också till livets prövoämnen, vilket inte kan klandras henne.

 19. Fachinerande läsning!
  Annika Burman, 26 juni 2015

  Fascinerande att läsa en "privatpersons" funderingar och reflektioner
  kring krigsårens händelser. Man kan känna den oro, spänning och indignation
  som rådde. Ger lite nya perspektiv på de åren, för oss som inte var med.
  Som vanligt välskrivet och engagerande av Astrid Lindgren.

 20. Krigsvardagen i neutrala Sverige
  Bengt-Ivar Pagrotsky, 26 juni 2015

  Ett fantastiskt dokument från vardagen för oss svenskar vid denna tid! Mattransonering, ständig rädsla för att vi skulle dras in i kriget, de ofta förekommande övningarna att ta sig till närmaste skyddsrum etc.

 21. Givande samtidsdokument
  Michael Kolterjahn, 19 juni 2015

  För mig som krigsbarn, född av svensk mamma och tysk pappa i Hamburg 1940, är detta synnerligen intressant läsning. Här skriver ingen rövslickare. Hitler och Stalin är som pest och kolera - men måste hon välja endera föredrar Astrid pesten.
  Eftersom dessa dagbokstexter är skrivna utan avsikt att publiceras ger de också en inblick i familjen Lindgrens vardagsliv med hummer när det är fest trots ransoneringskortens mångfald.
  Mycket givande läsning

 22. Märks att Astrid redan under kriget har förmågan.
  Lars Norling, 19 juni 2015

  Vi som minns Astrid från radioprogrammet 20-frågor kommer ihåg hur snabbtänkt och begåvad hon var. Här visar hon att hon var det redan under kriget. Att det fanns mycket information redan då om det som många efter kriget inte påstod sig vet, är helt tydligt. Att det var så för alla som vill ta till sig informationen visa hon klart genom dagboken och tidningsklippen.

 23. Astrid Lindgren
  Lisbeth Crus, 19 juni 2015

  Fantastisk bok. Kan man inte ge Astrid Lindgren Nobelpriset postumt? En bra ide tycker jag och säkert många med mig.

 24. Underhållande läsning.

  En oerhört bra skildring från den mörka tiden, som de flesta normala människor upplevde den. Boken glimtar till på sina ställen med den humor som Astrid Lindgren senare blev så känd för.

 25. Ett unikt tidsdokument
  Stefan Grazia, 9 juni 2015

  Astrids dagboksanteckningar ger en unik bild av krigsåren som vi uppfattade dem. Speciellt de inklistrade tidningsklippen ger en klar bild av den information som gemene man hade tillgång till. Vi får dock komma ihåg hennes arbete på censuren som gav en hel del extrainformation...

  Sammantaget ger det en bild om de förhållanden som den humanistiska medelklassmänniskan levde under; hur ransoneringen skärptes under krigsåren; om ovissheten och de hastiga skiftningarna mellan hopp och för... Läs hela recensionen

 26. Läst i e-boksform
  Magdalena Petersson, 5 juni 2015

  Att läsa Astrids dagböcker är fantastiskt, både som tidsskildring och som inblick i hur hon var som person.
  En verklig sträckläsning blev det, trots att föresatsen var att läsa bara några inlägg åt gången.
  Man dras med i vardagslivet under kriget, med allt från ransonering till hur "vanligt" livet ändå var för svenskarna.
  Nu är kanske just Astrid Lindgren inte en "vanlig" svensk under kriget, med ett sådant arbete, med tillgång till ögonvittnesskildringar i breven hon läste. Tr... Läs hela recensionen

 27. Krigsdagböcker
  Maggan, 3 juni 2015

  En bra bok skall vara en sådan som man bara vill gå till hela tiden och läsa vidare. Detta är en sådan bok. Rekommenderas varmt!

 28. Lysande
  Bo Wirmark, 1 juni 2015

  Har redan svarat att jag tycker boken är lysande! Både faktarik och känslosam i en mycket intressant blandning Den är mer än läsvärd!
  Bo Wirmark

 29. Lysande bok
  Björn RYDH , 29 maj 2015

  Man blir så avundsjuk på hennes språk, tänk att kunna skriva så!
  Det har saknats en beskrivning på hur den vanliga människan hade det under kriget så denna skildring är mer än välkommen! Alla vardagsbekymmer med ransoneringskort, gengas osv. Själv är jag så gammal att jag upplevde den här tiden men har glömt mycket. Tack för påminnelserna.
  Vi visste nog mer än vad som tidigare sagts om judeförföljelser och koncentrationsläger.
  Björn Rydh
  Borgholm

 30. Det stora i det lilla
  Patrik Högberg, 27 maj 2015

  Kan inte annat än hålla med som redan sagts om denna bok, det är intressant att få insyn i vardagslivet hos en medelklasskvinna i Stockholm under tiden för andra världskriget. Tilläggas bör att hennes arbete ger inblick i att Astrid Lindgren vet om de hemskheter som nazismen utför och hur hon anförtror dessa hemligheter i sin dagbok.

 31. Intressant tidsdokument
  bengt andersson, 26 maj 2015

  Jag har med stort intresse och behållning läst Astrid Lindgrens Krigsdagböcker. Hon såg, hörde och var engagerad. Hon blandar krigs-, hemma- och familjehändelser på ett sätt som gör att detta tidsdokument blir särskilt levande.

  Bengt Andersson

 32. Lärorik, eftertänksam

  Fantastiskt lärorik, underhållande i det svåra med Astrids underfundiga språk. En bok som borde ingå i skolans läroplan. Faktiskt något för alla generationer att läsa och lära utav

 33. Lärorik krigsdagbok
  Olle Z Haeggström, 25 maj 2015

  En välskriven dagbok från krigsåren under andra världskriget. Urklippen och kopiorna av dagboken kan valfritt läsas som bilaga i slutet av varje år.
  Att läsa om Hitlers märkliga förklaringar till invasionen i de olika länderna, Polen, Danmark, Norge är ju som att läsa Putins förklaringar till annekteringen av Krim eller interventionen av Ukraina.
  Historien upprepar sig och godtroheten hos mediakommentatorerna förfaller ha varit lika stor då som nu.
  När skall vi börja lära oss av h... Läs hela recensionen

 34. Astrid
  Ulla-Stina Banis, 22 maj 2015

  Länge sedan jag sträckläst en bok. Fängslande från sida ett. Hörde Astrids stämma inne i mitt huvud. Detta är ett unikt tidsdokument och dessutom välskrivet. Har beställt en till för att skicka en läsande väninna i Norge.

 35. Tyska, icke kunnig
  Kent Olsson, 21 maj 2015

  Tyska meningar kunde vara översatta annars tycker jag den är en intressant, men är det sant allt som står i boken det sista skrev jag för att det ska vara minst 20 ord.

 36. BARNDOMSMINNEN
  Irene Arell, 20 maj 2015

  Med sin flödande berättarstil återger Astrid Lindgren här skeenden från mina barndomsår. Jag minns så väl vuxnas allvarsamma lyssnande på "eftermiddagsnyheter från TT" och ibland Hitlers vrålande. Min mormor dog den 7 maj 1945 och hon hörde att freden var nära. "Så bra, då kan jag lugnt dö", sa hon, och så gjorde hon det. Dessa sista ord återvände min mamma och hennes syskon till många gånger. Eftersom jag kommer från samma trakt som Astrid Lindgren, känner jag väl igen tonfallen och uttrycks... Läs hela recensionen

 37. Ingen sagobok, tyvärr!
  Anne, 20 maj 2015

  Ger ett nyttigt och nytt perspektiv på kriget, sett med svenska ögon. Intressant att höra att man var mer rädd för ryssarna än tyskarna. Ny insikt om att människor i våra grannländer dog av matbrist. Här finns inga hjältehistorier utan vanliga människors liv i närheten av ett svårt krig. Allt balanserat med vardagslivet med jobb och familj, gör att man står ut med gräsligheterna hon rapporterar från sitt jobb och från nyheter.

 38. En fin läs upplevelse
  Anna Strid, 20 maj 2015

  Underbart sätt att få läsa om kriget där en kvinna med Astrids empati för andra människor Myckjet läs värdig äntligen en stark kvinnas röst från den tiden

 39. Astrid Lindgrens Krigsdagböcker
  80-plussare, 20 maj 2015

  Född i början på 30-talet flyttade min familj genom Stockholm (från norr om till söder om) dagen då 2:a världskriget bröt ut. Vi körde sakta förbi ett s.k. depesch-kontor och min pappa läste högt. Jag tror det var Stureplan. Att läsa dagböckerna nu är att minnas varenda dag. Samtidigt skriver A.L. väldigt humoristiskt och med värme. Jag har sagt till mig själv: JAG SKA INTE KÖPA FLER BÖCKER, men jag kan inte låta bli, och jag ångrar mig inte.

 40. Fantastisk bok!
  mofas, 18 maj 2015

  Astrid Lindgren skriver på sitt karaktäristiska sätt, lite humoristiskt och med mycket värme och omtanke. Det är väldigt intressant att läsa någon som skriver om andra världskriget och som inte hade facit i skrivögonblicket. Man förstår mer hur det var i Sverige och världen på den tiden.

 41. KRIGSDAGBÖCKER
  leif nilsson, 11 maj 2015

  Astrids " Krigsdagböcker "

  Väldigt empatisk, samtidigt som jag fick en känsla av att skildringen var både tidstypisk och korrekt!!!!!!

  MVH LEIF NILSSON

 42. MYCKET BRA LÄSVÄRD BOK.
  Barbro Åling, 8 maj 2015

  FÖR MÅNGA TIDNINGSURKLIPP SOM JAG HOPPADE ÖVER. ASTRIDS TEXT VAR MYCKET BRA.
  DET VAR MYCKET INTRESSANTA SAKER SOM JAG EJ HAR KÄNT TILL TIDIGARE.

 43. Astrid L -inte bara sagotant
  Kef, 8 maj 2015

  Mycket intressant att läsa en begåvad och duktig skribent ur hemmafruperspektiv berätta om hur familjen drabbades av kriget i världen. Det blir ju helt klart att man här i Sverige kände till ganska så mycket om vad som pågick i Tyskland och vad judarna utsattes för.
  Jag som alltid älskat Astrid Lindgrens böcker tycker om att känna igen hennes sätt att skriva på.
  Rekommenderas!

Visa alla 43 recensioner

Bloggat om Krigsdagböcker 1939-1945