När danskarna kom till byn : fyra modernistiska arkitekter och deras verk i Kronobergs län (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
128
Utgivningsdatum
2008-09-25
Förlag
Kulturspridaren förlag
Medarbetare
Blom och Lagrell Information AB (form)
Dimensioner
235 x 223 x 13 mm
Vikt
540 g
SAB
Ic-cbd.55
ISBN
9789187674358
När danskarna kom till byn : fyra modernistiska arkitekter och deras verk i Kronobergs län (häftad)

När danskarna kom till byn : fyra modernistiska arkitekter och deras verk i Kronobergs län

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2008-09-25

Slutsåld

I mitten av 1900-talet etablerar sig fyra danska arkitekter i Växjö. De hade samtliga tagit examen vid det Det Kongelige Akademi for de Skönne Kunster i Köpenhamn. Skicklighet och lyckliga omständigheter gjorde att de tilldelades en rad prestigefulla uppdrag. Deras strikt modernistiska skolning i kombination med inhemska stilinfluenser skapade uppmärksamhet som utmanade rådande ideal.

Bent Jörgen Jörgensen, Mogens Barsöe, Ib Wibroe och Jörgen Egmose kom att arbeta i Växjö under nästan hela sina yrkesverksamma liv vilket resulterade i ett stort antal byggnadsverk signerade dessa herrar. Deras inflytande på en stadsbild i förändring var påtaglig - men helt okontroversiell.

Boken berättar om fyra personers liv och gärning samtidigt som den belyser en expansiv epok i vår moderna historia.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av När danskarna kom till byn : fyra modernistiska arkitekter och deras verk i Kronobergs län. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. När danskarna kom till byn
  jonas hallengren, 11 maj 2014

  En bok som alla bör läsa som gillar Växjö. här tas man med till en tid som flytt och många spännande trådar till tex Arne Jacobsen och Hans Westman får oss att förstå hur stor Jörgensen och även de andra Danska Arkitekerna var för Växjö, köp!! redan en klassiker i mina ögon.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna

 • Automobiler på G : bilen i Kronobergs län 1900-1930

  Thomas Lissing

  Det är en sensommardag i början av 1920-talet. I ladan står en nästan ny T-Ford som fått ersätta hästen vid familjens utflykter till stan. Man är först i byn med bil och man vårdar den ömt. Man visar också gärna upp den vid tillfälle. Kanske skjut...

 • Spetsamossens hemlighet : lantmätare Liedbergs gröna oas

  Thomas Lissing

  Under 1860-talet blomstrar hela Spetsamossen norr om Växjö. Tidningar runt om i Sverige berättar entusiastiskt om vajande sädesfält och prydliga trädalléer. Knappt hundra år senare restes de första hyreshusen på samma mosse, på mark som då ansågs ...