Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
203
Utgivningsdatum
2014-12-01
Förlag
Nordic Academic Press
Dimensioner
227 x 152 x 16 mm
Vikt
476 g
SAB
Ima
ISBN
9789187675072
"Hellre fri än filmare" : Filmverkstan och den fria filmen (inbunden)

"Hellre fri än filmare" : Filmverkstan och den fria filmen

Inbunden Svenska, 2014-12-01
199
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Vintern 1973 kunde man i Aftonbladet läsa: Vill du lära dig filma av mästerregissören Kjell Grede? Han ställer upp gratis. Så bjöd den nystartade Filmverkstan i Stockholm in intresserade amatörer och halvprofessionella filmare att göra kortfilm. Initiativet var tänkt att demokratisera en del av svensk filmproduktion och Filmverkstan kom att bli ett vattenhål också för andra oberoende filmare, många av dem immigrantfilmare.

I Hellre fri än filmare studerar filmvetarna Lars Gustaf Andersson och John Sundholm Filmverkstans funktioner. De beskriver arbetssätten och engagemanget bland de involverade och ger en bild av de genrer och stilar som odlades: dokumentärer, animationer och olika blandformer som kunde finna nya vägar till publiken. Över 400 filmer gjordes över tre decennier i varierande genrer och format.

Författarna sätter in verksamheten i ett historiskt sammanhang och diskuterar de kulturpolitiska aspekterna kring den. Filmverkstan utgjorde ett experiment i kulturell demokrati där marginaliserade grupper kunde komma till tals. Resultatet blev en laborativ offentlighet långt innan begrepp som Do-It-Yourself och mediekonvergens blivit kända. Boken utgör värdefull läsning för alla kultur- och filmintresserade
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. "Hellre fri än filmare" : Filmverkstan och den fria filmen
  2. +
  3. Filmen som vara

De som köpt den här boken har ofta också köpt Filmen som vara av Peter Bächlin (häftad).

Köp båda 2 för 318 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om "Hellre fri än filmare" : Filmverkstan oc...