Mellan kaos och kontroll (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
617
Utgivningsdatum
2014-10-07
Upplaga
1
Förlag
Nordic Academic Press
ISBN
9789187675225
Mellan kaos och kontroll (e-bok)

Mellan kaos och kontroll (e-bok)

Social ordning i svenska flottan 1670?1716

E-bok (EPUB), Svenska, 2014-10-07
169
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån · Ingen bindningstid

Den svenska stormaktstiden förändrade livet för undersåtarna på många sätt. Det nya Sverige ville på allvar bli en del av Europa ? nya landområden fogades till riket, nya städer grundlades och adelns herresäten skulle nu kunna visa upp karaktärsdrag av en stormakt i Europas mitt. Maktens krav ökade på både befolkningen och de styrande.

I Mellan kaos och kontroll möter vi människorna i en av stormaktstidens största organisationer och arbetsgivare: den svenska flottan. Under perioden spelade flottan en avgörande roll för förmågan att hålla ihop det svenska väldet. Den hade förgreningar över hela riket, sysselsatte tusentals människor och var en angelägenhet för varje samhällsskikt.

Historikern AnnaSara Hammar undersöker vilka strategier amiralitet och officerare använde för att lyckas disciplinera flottans stora manskap och vilka reaktioner den nya ordningen väckte hos de underlydande. I Hammars studie får de sociala relationerna mellan officerare, underofficerare och manskap för första gången en ordentlig genomlysning. Genom den enskilda människans ögon ser vi hur flottans maktstrategier bemöttes med protester eller anpassning och hur amiralitetet tvingades till en ständig balansgång, mellan kaos och kontroll.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »