"Hellre fri än filmare" : filmverkstan och den fria filmen (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (12.9 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
317
Utgivningsdatum
2015-12-29
Upplaga
1
Förlag
Nordic Academic Press
ISBN
9789187675560

"Hellre fri än filmare" : filmverkstan och den fria filmen E-bok

E-bok,  Svenska, 2015-12-29

Styckköp

169

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Vintern 1973 kunde man i Aftonbladet läsa: "Vill du lära dig filma av mästerregissören Kjell Grede? Han ställer upp gratis." Så bjöd den nystartade Filmverkstan i Stockholm in intresserade amatörer och halvprofessionella filmare att göra kortfilm. Initiativet var tänkt att demokratisera en del av svensk filmproduktion och Filmverkstan kom att bli ett vattenhål också för andra oberoende filmare, många av dem immigrantfilmare.

I "Hellre fri än filmare" studerar filmvetarna Lars Gustaf Andersson och John Sundholm Filmverkstans funktioner. De beskriver arbetssätten och engagemanget bland de involverade och ger en bild av de genrer och stilar som odlades: dokumentärer, animationer och olika blandformer som kunde finna nya vägar till publiken. Över 400 filmer gjordes över tre decennier i varierande genrer och format.

Författarna sätter in verksamheten i ett historiskt sammanhang och diskuterar de kulturpolitiska aspekterna kring den. Filmverkstan utgjorde ett experiment i kulturell demokrati där marginaliserade grupper kunde komma till tals. Resultatet blev en laborativ offentlighet långt innan begrepp som Do-It-Yourself och mediekonvergens blivit kända. Boken utgör värdefull läsning för alla kultur- och filmintresserade.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna