Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
261
Utgivningsdatum
2015-03-18
Upplaga
1
Förlag
Nordic Academic Press
Dimensioner
240 x 160 x 20 mm
Vikt
551 g
SAB
Cl
ISBN
9789187675591
Den goda viljan : kvinnliga missionärer och koloniala möten i Tunisien och västra Jämtland (inbunden)

Den goda viljan : kvinnliga missionärer och koloniala möten i Tunisien och västra Jämtland

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2015-03-18
204
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Missionverksamhet innebär i bästa fall att människor möts och nya världar öppnas. I Den goda viljan står möten mellan religioner och kulturer i fokus mellan kristna och muslimer, samer och svenskar och kvinnor med olika bakgrund. Men hur jämlika var dessa möten? Kom 1900-talets koloniala tänkande att prägla den kristna missionens verksamhet? Solidaritet och kontroll gick ofta hand i hand och kanske skedde samvaron mer på den enes villkor?

Historikern Catarina Lundström utgår från organisationen Kvinnliga Missions Arbetare i sin studie av mötet mellan vi och dom. Från 1894 till 2004 ägnade sig KMA åt socialt arbete över hela världen, bland annat i Tunisien och den jämtländska fjällvärlden. Genom att belysa aktiviteterna vid ett ålderdomshem för samer i västra Jämtland och en verksamhet med kvinnor och barn i tunisiska Bizerte låter författaren oss följa missionärernas arbete.

Skillnaderna och olikheterna lockade och inspirerade missionens kvinnor, uppdelningen i vi och dom rubbades ibland och vänskapsband knöts för livet. Men motsättningar och intressekonflikter fanns också. Hade det betydelse att missionärerna var kvinnor? Gjorde deras arbete någon skillnad och vad kan vi lära oss av dessa möten idag?
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den goda viljan : kvinnliga missionärer och koloniala möten i Tunisien och västra Jämtland
  2. +
  3. Missionärerna : en biografisk berättelse om Svenska Kyrkans Mission 1874-1974

De som köpt den här boken har ofta också köpt Missionärerna : en biografisk berättelse om Sve... av Jonas Jonson (kartonnage).

Köp båda 2 för 675 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Catarina Lundström