Inget land för intellektuella (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
360
Utgivningsdatum
2015-12-29
Förlag
Nordic Academic Press
ISBN
9789187675836
Inget land för intellektuella (e-bok)

Inget land för intellektuella (e-bok)

68-rörelsen och svenska vänsterintellektuella

E-bok (EPUB), Svenska, 2015-12-29
159
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Vad hände med synen på den intellektuelle i Sverige under 68-revolten? Vilka nya vänsterintellektuella ideal skapades under 1960- och 70-talens radikala uppror och hur bemöttes uttrycken av omgivningen?

I Inget land för intellektuella belyser historikern Jens Ljunggren revolternas tid och de attityder som då växte fram. Han visar hur händelserna -68 i grunden påverkade synen på den intellektuelle och hur man genom att studera idealen kan förstå viktiga drivkrafter bakom de radikalas uppsving.

Vänsterintellektuella gjorde politik till känslomässiga utspel och fyllde tomrummet av det meningsvakuum som trängt sig in i välfärdssamhällets rationella perfektion under 1950- och 60-talen. I Sverige skapades en märkbart stark identifikation mellan den vänsterintellektuella självförståelsen och 68-revolten. Här blev begreppet intellektuell också en företeelse med märkbart låg status och uttalad vänsterkoppling ? något som skiljer Sverige från exempelvis Frankrike och Tyskland.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ljunggren Jens

  • Den svenska idrottens historia

    Ljunggren Jens

    Det allra mesta vi läser om idrott handlar om stjärnorna, världsmästerskapen, rekorden. Men idrott är så oerhört mycket mer: kroppsideal, folkrörelse, organisering, statskontroll, hälsa, utopi, träning, prestige, regler, vetenskap, kön, uppfostran...

  • Den uppskjutna vreden

    Ljunggren Jens

    Hur har känslor påverkat svensk politik? I politiska sammanhang rörs känslor upp och används aktivt i retorik och argumentation. Men hur har känslor fått människor att uppleva sig själva och agera politiskt? I Den uppskjutna vreden problematiserar...