Ljusets fiender : västvärldens självkritik och den svenska idédebatten (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
460
Utgivningsdatum
2014-08-29
Upplaga
1
Förlag
Timbro
Medarbetare
Bohman, Beatrice (form)
Dimensioner
180 x 112 x 10 mm
Vikt
258 g
SAB
Be
ISBN
9789187709074
Ljusets fiender : västvärldens självkritik och den svenska idédebatten (pocket)

Ljusets fiender : västvärldens självkritik och den svenska idédebatten

(12 röster)  |  Läs 4 recensioner
Pocket Svenska, 2014-08-29
55
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Läser Johan Lundbergs Ljusets fiender som en knarkare läser FASS.

Fredrik Edin, kulturredaktör på Arbetaren.

I sanning en behövlig upplysningsskrift. Historisk och aktuell, med många skakande partier, skriver Per Wästberg, Svenska Akademien.

Läser Johan Lundbergs Ljusets fiender som en knarkare läser FASS.

Fredrik Edin, kulturredaktör på Arbetaren.

Sveland är för övrigt en av Lundbergs huvudfiender, att döma av antalet gånger hon nämns i boken. Farligast av alla är dock Mattias Gardell. Han är Lundbergs främste nemesis, och inget krut sparas i nedsablingen av honom,

Ann Heberlein, Expressen.

Nu är bästsäljaren av Johan Lundberg här i en efterlängtad pocketversion med nytt omslag. Den borgerliga idyllen har länge haft dåligt rykte. Redan 1932 manade Artur Lundkvist till »revolt mot en civilisation, som hotar leda till sterilisering«. Det primitiva, impulsiva och ursprungliga var det som gällde istället. I Ljusets fiender följer Johan Lundberg hur den civilisationskritiska och västfientliga linjen löper, från Artur Lundkvist och modernismens födelse efter första världskriget, genom kalla kriget och fram till den svenska idédebatten på 2000-talet. Frågan är varför den västerländska självkritik som är den europeiska civilisationens motor så ofta resulterar i stöd för politiska rörelser, ideologier och förtryckarregimer där samma slags självkritik lyser med sin frånvaro. 1936 hävdade Karl Vennberg, sedermera kulturredaktör på Aftonbladet, att friheten »bara leder till trist förfall« och gladdes åt att »Hitler och Mussolini har gett sitt lands ungdom något att leva för«. 2012 ryckte Aftonbladets nuvarande kulturchef ut till försvar för den ryske massmördaren Vladimir Lenin. Ljusets fiender är litteraturhistorikern och kulturskribenten Johan Lundbergs uppgörelse med det kritiska tänkandets skuggsida i den svenska idédebatten.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Ljusets fiender : västvärldens självkritik och den svenska idédebatten. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En svensk Jordan Peterson
  Yterbil, 8 oktober 2018

  Som en svensk Jordan Peterson så sysslar Lundberg med selektiv historieskildring och ett vilt svingade mot vad han ser som en homogen vänster. I bästa fall argumenterar han för en behållen status quo. Mer troligt är han ännu en nyttig idiot för den brunhöger som växer globalt och är det riktiga hotet mot "ljuset".

 2. En bok man vägrar släppa taget om.
  Bergljot Arnadottir, 10 augusti 2017

  Det viktigaste och mest intelligenta som skrivits om det kritiska tänkandet, ideologierna och konstvärlden på år och dar. Tack Johan Lundberg!

 3. Djupt grävande författare
  Håkan Rombe, 19 januari 2017

  Här avslöjas interiörer som var obekanta för mig. Hur våra skattepengar till slut hamnar hos organisationer och människor som gynnar islamsk extremism. En riktig ögonöppnare!

 4. Hur extrema åsikter blev normaliserade
  Krille, 2 augusti 2015

  Angeläget och välskrivet om vänsterns intellektuella och moraliska haveri.
  I dagens Sverige, där fler och fler "liberaler" okritiskt anammar vänsterns terminologi och verklighetsbeskrivning, borde den vara obligatorisk läsning för alla borgerliga politiker.

Visa alla 4 recensioner

Bloggat om Ljusets fiender : västvärldens självkriti...