Gröt : en fantastisk historia (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
353
Utgivningsdatum
2015-09-15
Upplaga
1
Förlag
Verbal förlag
Medarbetare
Andréasson, Daniel (form)
Illustratör/Fotograf
Sofie Nohrstedt
Dimensioner
215 x 140 x 25 mm
Vikt
411 g
SAB
Qcaa
ISBN
9789187777141

Gröt : en fantastisk historia

(5 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad,  Svenska, 2015-09-15
138
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Gröten är världens äldsta maträtt, ändå vet vi så lite om den. Systrarna Jana Fröberg och Vanda Lönngren har rest land och rike runt i jakt på ständigt nya grötmål. De besöker Nävgrötsakademien i Värmland, går på VM i grötkokning i Skottland och kokar lyxgröt med bagarmästaren Jan Hedh. Rotar i gamla kokböcker och far till Syrien efter sedan länge bortglömda recept.

Gröt är nödföda, barnmat, gudaspis och hipstertrend. Allmogens bästa vän och klimatsmart framtidsmat. Med stor humor och mycket hjärta äter sig grötsystrarna genom flötgröt, barngröt, paleogröt och polenta. Som de nördiga historieätare de är väjer de inte för vare sig gubbjuck eller barkgröt.

Boken innehåller över 100 grötrecept, från svårlästa anvisningar på kilskriftstavlor till 2000-talets avantgardistiska anrättningar. Vissa är svårtillagade eftersom tumlare och malawiska tofsmyggor är besvärliga att komma över, men de ger ändå en inblick i en avlägsen gastronomi.

Jana Fröberg (f. 1985) är utbildad konstnär. Vanda Lönngren (f. 1982) är beteendevetare. Detta är deras debutbok, en lika ovanlig som lustfylld roadtrip genom en central del av mänsklighetens historia. Med avstamp i civilisationens vagga Mesopotamien berättar de allt som är värt att veta om gröt och lite till.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Gröt : en fantastisk historia
 2. +
 3. Stora kokboken för små kök : 111 gröna och lättlagade recept för tiny living

De som köpt den här boken har ofta också köpt Stora kokboken för små kök : 111 gröna och lätt... av Erica Zontho (inbunden).

Köp båda 2 för 371 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Gröt : en fantastisk historia. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En bok som är just som sin titel
  Mikael Persson, 23 december 2016

  Denna bok är just som sin titel, en fantastisk bok, om ett skenbart nördigt ämne. Författarna har genom ett stort engagemang, och trots en kraftig trädkramarvarning på vissa kommentarer, fullföljt ett forskningsarbete som förtjänar stor uppskattning. Boken behandlar hela vår mänsklighets framväxande genom dess föda som till stor del bestod av just, -gröt.
  Läs boken och laga gröt !
  Mikael Persson

 2. En rolig kunskapsresa
  Eva Holmberg, 13 april 2016

  En helt underbar bok! Köpte den på impuls och hittade en skatt!

  Med stor kunnighet och härligt glatt humör tar oss författarna med på en kunskapsresa från urtid till nutid och genom olika delar av världen. En rolig resa med grötens betydelse för mänsklighetens överlevnad som bas. Resan för läsaren genom tidevarv och landskap med doft och färg. Texten är lagom kryddad med spännande grötrecept. Språket är fint och stilen som en frisk fläkt. Boken är lättläst med många fakta. En lyckträff!

 3. Bara gröt inte bara gröt.
  Michael Norell, 25 februari 2016

  Nördig och alldeles underbar bok hur kan man koka soppa på en spik jo man kan, njut, tänker ofta på havregrynsgröt, grädde och fikon i cognac. Måste bara prova någon dag/morgon?

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av författarna