Solidaritet och diplomati : Svenskt fackligt och diplomatiskt stöd till Polens demokratisering under 1980-talet (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Södertörn Academic Studies (del 61)
Antal sidor
52
Utgivningsdatum
2015-04-14
Upplaga
1
Förlag
Södertörns högskola
Dimensioner
232 x 165 x 37 mm
Vikt
1029 g
ISBN
9789187843174
Solidaritet och diplomati : Svenskt fackligt och diplomatiskt stöd till Polens demokratisering under 1980-talet (inbunden)

Solidaritet och diplomati : Svenskt fackligt och diplomatiskt stöd till Polens demokratisering under 1980-talet

Inbunden Svenska, 2015-04-14
326
  • Skickas inom 3-6 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Polens förvandling från kommunistisk enpartistat till liberalt folkstyre var först och främst ett verk av landets demokratiska opposition och i synnerhet av den oberoende fackliga rörelsen Solidaritet. Men länderna i väst spelade också en roll genom sitt stöd till oppositionen. I det stödet tog Sverige en aktiv del.

Den svenska fackföreningsrörelsen var tidigt närvarande i det polska dramat och lämnade under 1980-talet materiellt och moraliskt stöd, ofta i samarbete med polska aktivister i Sverige. Svensk diplomati odlade samtidigt livliga kontakter med den polska oppositionen och arbetade för att regimen skulle välja samförståndets och dialogens väg. Den "svenska modellen" uppmärksammades både inom regimen och oppositionen och bidrog till att göra svenskarna till intressanta samtalspartners.

Den svenska fackföreningsrörelsens och diplomatins insatser under 1980-talet har föga uppmärksammats i den historiska forskningen. Mycket skedde i det fördolda.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Solidaritet och diplomati : Svenskt fackligt och diplomatiskt stöd till Polens demokratisering under 1980-talet
  2. +
  3. Symboliska platser i kunskapssamhället : Internet, högre lärosäten och den gynnande geografin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Symboliska platser i kunskapssamhället : Intern... av Patrik Åker (häftad).

Köp båda 2 för 475 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna