Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
72
Utgivningsdatum
2015-03-09
Upplaga
1
Förlag
Cobolt Förlag
Översättare
Göran Ribe
Originaltitel
Idées Noires Intégrale
Medarbetare
Sparring, Peter (red.) / Engstrand, Elisabeth (form)
Illustratör/Fotograf
André Franquin
Dimensioner
325 x 245 x 10 mm
Vikt
614 g
SAB
Hci
ISBN
9789187861055
Svarta idéer : den kompletta utgåvan (inbunden)

Svarta idéer : den kompletta utgåvan

(26 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2015-03-09

Slutsåld

Med nattsvart humor och med tuschpennan doppad i skoningslös satir drar André Franquin ut i strid mot mänsklig idioti i alla dess former. Bland måltavlorna återfinns maktgalna militärer, religiösa hycklare, skjutglada jägare, allsköns profitörer samt en rad vanliga dumskallar. Jordens undergång till följd av atomkrig eller en ekologisk katastrof är ett annat återkommande ämne. Allt förmedlat på ett humoristiskt, överraskande och unikt personligt sätt. Rent visuellt är Svarta idéer ett mästarprov, där varje sida är en elegant uppvisning av kraftfull svärta och neurotiskt flyhänta streck. Roligt är det nästan hela tiden, låt vara att skrattet ibland fastnar i halsen.

Den belgiske serieskaparen André Franquin (1924 1997) var en av seriehistoriens främsta tecknare och humorister, mest känd för sina serier med Gaston, Spirou och Marsupilami. Med denna samlingsvolym presenteras Franquins Svarta idéer för första gången i en komplett svensk utgåva. Albumet innehåller också en utförlig introduktion som berättar om seriens tillkomst och utgivningshistoria.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Svarta idéer : den kompletta utgåvan. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Har överlevt tiden relativt bra
  Shavit, 23 september 2015

  Svarta Ideer har överlevt tiden sen den först publicerades ganska bra, även om en del av humorn försvunnit eftersom det Franquin raljerar över faktiskt blivit verklighet. Kvaliteten på extramaterialet är inte riktigt av samma klass som det som fanns med i originalutgåvan, men är kul att ha tillgång till.
  Boken är bra och ger en kompletterande bild av en stor serietecknare.

 2. Den geniale André Franquin och hans svarta syn...
  Coppas, 14 april 2015

  Den som förväntar sig en skrattstund i stil med det som levererats av karaktärer/figurer som Spirou, Gaston, Marsupilami m.fl. riskerar nog att sätta skrattet i halsen. Här handlar det istället om en högtidsstund i den nattsvarta satirens tecken där människans idiotier och svagheter lyfts fram och hängs ut... Detta då oaktat av att det hela orkestrerats av kreatören och en av de främsta företrädarna för den s.k. "Marcinelleskolan (l'École de Marcinelle)" som kraftigt bidrog till att lyfta det belgisk/franska serieskapandet.

 3. Riktig svart humor
  Mattias Wallinius, 26 mars 2015

  En av de roligaste serieförfattarna tar morbid humor till nya höjder. Den ena pärlan efter den andra och satir som håller

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Svarta idéer : den kompletta utgåvan