När döden gästar : svenska folkseder och svensk folktro i samband med död och begravning (storpocket)
Fler böcker inom
Format
Storpocket
Språk
Svenska
Antal sidor
733
Utgivningsdatum
2016-11-18
Upplaga
1
Förlag
Ersatz
Medarbetare
Liljemärker, Håkan (form)
Dimensioner
210 x 135 x 44 mm
Vikt
646 g
SAB
Mz
ISBN
9789187891519
När döden gästar : svenska folkseder och svensk folktro i samband med död och begravning (storpocket)

När döden gästar : svenska folkseder och svensk folktro i samband med död och begravning

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Storpocket Svenska, 2016-11-18
99
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
En bortglömd kulturskatt

När folklivsforskaren Louise Hagberg begav sig ut på sina uppteckningsresor i de svenska bygderna var det med en känsla av att tiden var knapp. Ännu på 1910- och 20-talen levde sedvänjor kvar som sprang ur medeltida och rentav hedniska föreställningar. Traktens folk kunde ännu berätta om älvor, gastakryst och lyktgubbar och mindes seder, språkliga uttryck och forna tiders föreställningar om sjukdom och död. Somligt kan vi känna igen än i dag, annat har helt fallit i glömska. Med stöd av skriftliga och muntliga källor beskriver Hagberg hur man gick till väga vid svepning, likvaka, själaringning, likfärd, jordfästning och begravningsgille, liksom uppfattningen om själens fortvaro efter döden.

»När döden gästar« utkom första gången 1937 och är ett häpnadsväckande dokument över en svunnen värld. Boken är rikt illustrerad och innehåller hundratals ortsangivelser, från Ystad till Korpilombolo. Förord av Jonas Engman, etnolog och chef för Nordiska museets arkiv.

 

Ur »När döden gästar«:

Eftersom det ansågs som en förskräcklig skam att gå första gången man blev ombedd, lät man be sig många gånger, man skulle tvingas till bords. Det var ett arbete att få in alla gästerna, så nog behövdes det ofta att uppassarna som skulle ordna placeringen var handfasta karlar så att de kunde få gästerna, som ibland kunde göra våldsamt motstånd, att sätta sig, då somliga bokstavligen fick släpas fram till bordet. Alla tackade när de trugades att gå fram, men satt ändå stilla och såg högtidliga ut, tills de slutligen lät övertala sig att inta sina bestämda platser. Det kunde ofta hända, berättas det, att en stormansmor måste bäras och lyftas över bordet, då hon var så blygsam att hon inte ville gå själv (Dals.). Somliga gäster kunde hålla sig så undan att man fick leta efter dem. Vid ett kalas en gång hade några av gästerna krupit in under logbottnen, så att man fått ta till brandhakar för att dra fram dem (Små.). Men emellanåt kunde det också hända att de gäster som hade gömt sig till sist blev bortglömda efter mycket letande, och då hade de inget annat att göra än att bekväma sig till att helt skamflata krypa fram igen. Så gick det en gång för en gumma i Varmsätra (Up.) som hade gömt sig under sängen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. När döden gästar : svenska folkseder och svensk folktro i samband med död och begravning
  2. +
  3. Vår Svenske Tomte : sägner och folktro

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vår Svenske Tomte : sägner och folktro av Ebbe Schön (inbunden).

Köp båda 2 för 328 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av När döden gästar : svenska folkseder och svensk folktro i samband med död och begravning. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Ett oumbärligt och unikt kulturarv
    Anders Olof Lennart Kaliff, 9 december 2016

    Detta är en av de bästa folklivsskildringar som finns från Sverige. Ett unikt material upptecknat i en tid då många traditionsbärare ännu levde. Jag anser boken vara oumbärlig för alla historiskt intresserade, som vill förstå en del av de mest djupgående föreställningarna i det gamla svenska bondesamhället - en hel del med uråldrig rötter, tillbaka till förkristen tid. Att "När Döden gästar" nu har givits ut i nytryck, efter att länge ha varit en eftersökt antikvarisk raritet, är en kulturgärning av stora mått.

Visa alla 1 recensioner